Jeg får så mange spørsmål om kefir at jeg synes den trengte sitt helt egne innlegg der jeg svarer på de vanligste. Kefir kan kjøpes på butikken, den finnes kun i en variant, den økologiske fra Tine. Du kan også lage kefir selv, det gjør jeg. Det som er så spesielt med kefir er at bakteriene som brukes for å lage kefir er svært bredspektrede, det vil si at det finnes mange ulike bakteriestammer i ferdig kefir. Dette er veldig bra for tarmen din, for som jeg har sagt så mange ganger så er bakteriene i tarmen ekstremt viktige for hvordan du føler deg.
For at du skal bli en kefirdronning du også har jeg samlet de vanligste spørsmålene. Hvordan du lager kefir kan du lese i dette innlegget.
Er kefir fra butikken det samme og like bra som hjemmelaget kefir?
Nei, det er den ikke. Når du lager kefir hjemme inneholder den langt flere av de gode bakteriene, altså både flere bakteriestammer og flere av hver bakteriestamme. Den på butikken er ok, men den er ikke så super som hjemmelaget.
Hvor kan jeg få tak i kefirkorn?
Den letteste måten å få tak i korn er ved å få dem av en annen kefirdronning (eventuelt konge). Dette kan du finne på facebook, for eksempel i gruppen melkesyregjæring. Jeg har dessverre ikke mulighet til å sende korn eller gi bort korn per dags dato ;)
Bruker jeg de samme kefirkornene til vannkefir og melkekefir?
Nei, det er to ulike korn, altså ulike bakteriekulturer.
Er kefir laktosefritt, kan jeg lage kefir av laktosefri melk?
Når vi lager kefir spiser bakteriene opp laktosen, melkesukkeret. Denne prosessen skjer jo mer og mer jo lenger kefiren får stå. Helt laktosefri blir den nok ikke, det er i hvert fall ikke noe jeg kan garantere. Jeg vet om mange (inkludert meg selv) som tåler kefir langt bedre enn produkter med laktose. Noen sier at kjøpekefir inneholder mer laktose enn den du lager hjemme. Da melkesukkeret (laktosen) er maten for bakteriene kan du ikke bruke laktoseredusert eller laktosefri melk.
Kan jeg lage kefir av noe annet enn melk?
Du kan lage kefir av plantemelk, men bruker du kefirkorn er det lurt å gi dem vanlig melk innimellom da det er det de egentlig lever av. Får de kun kokosmelk vil du til slutt sulte (stakkars kefirkorn).
Hvordan skal hjemmelaget kefir smake?
Det smaker nydelig – frisk og syrlig! Den skal ikke smake sur melk, gjæret, kumøkk eller vondt i det hele tatt. Kefir er «surt» ikke søtt, men det skal ikke smake noe annet enn syrlig i min mening.
Hvordan skal jeg spise kefir?
Jeg blander hjemmelaget kefir i smoothie eller blander med cottage cheese, stevia og bær. Sistnevnte er en av mine favoritter. Jeg vet om folk som drikker kefir rent, men det er liksom ikke noe mål for meg.
Jeg håper du fikk svar på det su lurte på – hvis ikke kan du stille spørsmål i kommentarfeltet :D
Happy kefirlaging <3
Evelin says
nam :D
Kine says
Har annen type *surmelk* (biola, cultura) noe av samme egenskapene som kefir ? :)
Christine says
Er vannkefir like bredspektra som melkekefir? Eller har like gode helsefordeler?
Helene Ragnhild says
Christine: Melkekefir er mest bredspektret, men tåler en ikke melk er det et godt alternativ hvis den lages riktig :D
Helene Ragnhild says
Kine: Ikke like bra nei ;)
Liv says
Kan lage kefir av kokosmelk. Det gjør jeg. Det er bare det at kefir korna må mates på melk for å få ny næring. Når en skal ha kefir korna i kokosmelk så skyller en korna i vann, og så kan en ha kefir korna i koksmelk. Blir syrlig og godt:-)))
Helene Ragnhild says
Liv: Jepp, akkurat det jeg har gjort før :D
Helene Ragnhild says
Evelin: :D <3
Fanny says
Går det greit å bruke tjukkmjølk til å lage kefir?
Tina says
Herlig innlegg! Jeg var ikke klar over at kefir var så godt for tarmen (visste vel ikke hva det egentlig var) før jeg «møtte» deg – og nå lager jeg min egen kefir flere ganger i uka og spiser hver dag! Magen har aldri vært gladere :-D <3
Camilla Teigen says
Gjør det noe at melka skiller seg? Hvordan unngår jeg evnt dette?
Positivt For Deg says
Åh du er gullegod snuppa ❤! Elsker innleggene dine ! Yeah ! Alltid hva jeg trenger 😘😂
Helene Ragnhild says
Camilla Teigen: Nei, men du kan. bruke mindre korn eller la den stå kortere tid ;)
Helene Ragnhild says
Tina: Søte deg! Så koselig å høre at jeg kunne hjelpe <3
Helene Ragnhild says
Fanny: Det tror jeg ikke nei ;)
Helene Ragnhild says
Positivt For Deg: Takk i lige måte fine <3 love you <3
Linn says
Når de står i hvile i kjøleskapet med litt melk, tar du da å hiver denne melken når du skal begynne prosessen eller blander du kefirkornenen og melken de har stått i med ny melk?
Cathrine says
Jeg holder på å lage kefir nå.. og det lukter gjær og en annen udefinerbar lukt. Ikke syrlig som for eksempel surdeigstarter..
Hva gjør jeg galt?
Nina Bakke says
:)
Helene Ragnhild says
Linn: Jeg siler den av og bruker den hvis de har stått kort og den ser god ut, ellers kaster jeg det bare. Mine korn overlevde flere måneder i hi, men det er langt fra optimalt selvfølgelig. Da livet jeg de opp ved å gi de fersk melk hver dag som jeg bare siler av og hiver ;)
Helene Ragnhild says
Cathrine: Det er vanskelig å si, det kan være kornene..
Helene Ragnhild says
Nina Bakke: <3
Lene says
Så fint innlegg😄 hvis man buker kokosmelk, har det noe å si om den er light eller full fett? :) <3
Helene Ragnhild says
Lene: De fleste bruker fullfett, jeg har ikke prøvd selv så jeg vet ikke dessverre :)
KostholdsBloggeren says
Bra for magen :)
Helene Ragnhild says
KostholdsBloggeren: :D
Camilla says
Har akkurat laget kefir selv. Hentet melk fra bonden og lagde uten korn :) Utrolig godt og veldig enkelt:)
Helene Ragnhild says
Camilla: brukte du en starter da? :)
Aina says
Så spennende! Jeg vil prøve meg på å lage kefir – men må da kjøpe startkultur. Kikket litt på det og fant også kultur til gresk yoghurt. Har du prøvd å lage det? Hva er forskjell på gresk yoghurt og kefir? Jeg prøver å spise sunt og proteinrikt – gresk yoghurt har vel høyere innhold av proteiner enn kefir? Har du tabell med næringsinnhold for de?
Helene Ragnhild says
Aina: Det er helt andre bakterier i kefir :D
Maren says
Hva slags melk bruker du til å lage kefiren din?
Helene Ragnhild says
Maren: H-melk :)
Trine says
Hei Helene! Jeg lurer på om jeg har ødelagt kefirkornene mine. Har pleid å lage kefir på kokosmelk. Så ville jeg prøve på vanlig melk – kjøpte da på automatikken laktosefri H-melk. Det ble ikke noen reaksjon. Skiftet etter noen dager til ny dose laktosefri melk. Og fortsatt ingen bobler eller skum. Nå har jeg endret til vanlig H-melk etter å ha lest innlegget ditt om at kefirkornene lever av melkesukkeret. Men kefirkorna flyter øverst og ser ikke ut til å reagere nå heller. Er de ødelagt? Kan de vekkes til live med god behanding og ekstra næring?
Helene Ragnhild says
Trine: Hei Trine, du kan sikkert vekke dem til live med tips fra fermenteringsguiden ;)