Inneholder et sponset produkt
Visste du at fermentert mat er årets mattrend i 2015? Hvor en jeg snur meg hører jeg snakk om bakterier, fermentering og melkesyregjæring. Dette er gode nyheter for da jeg lagde min første runde med hjemmelaget surkål i 2011 var det ikke mye info å finne om emnet. Jeg hadde vært i USA og lest boken til Kimberly Snyder. Hun snakket om probiotic and enzyme salad go alle helsefordelene hun fikk av å spise dette. Salaten viste seg å være god gammeldags surkål! Jeg var ikke vant til å spise surkål, men ble nysgjerrig på å prøve. Nå har jeg alltid et glass i kjøleskapet og prøver å få i meg minst et par ss per dag!
Fermentering er en gjæringsprosess hvor organiske stoffer langsomt brytes ned. Prosessen induseres av mikroorganismer eller enzymer som i hovedsak omdanner karbohydrater til alkoholer og organiske syrer. Dette er naturlig probiotika for tarmen vår!
Hvorfor skal du spise fermentert mat? Rå, fermenterte grønnsaker er fulle av snille bakterier og enzymer, og kan derfor hjelpe til i fordøyelsen av annen mat. Sliter du med oppblåst mage etter måltider vil det være lurt å spise litt sukål som tilbehør til annen mat. Det er en grunn til at surkål er tradisjonelt tilbehør til julemiddag. De fleste er ikke vant til å spise så mye og fet mat i et måltid, men med hjelp av både sukål og akevitt ble det lettere å fordøye. Dessverre er ikke den vi kjøper i butikken rå og den har ikke de samme helseegenskapene som den du lager selv. Melkesyregjæret mat øker kroppens evne til å ta opp jern og hjelper til med å holde blodsukkeret ditt stabilt. Det bedrer også tarmfunksjonen ved å bidra til en bedre bakterieflora. Dette vil styrke immunforsvaret vårt, da over 70% av immunforsvaret sitter i tarmen! Hud og tarmhelse henger i hop, og det er vanlig å oppleve problemer med disse organene samtidig. Jeg har merket stor bedring på huden min etter at jeg satte tarmhelsen min på agendaen :)
Det er faktisk utrolig enkelt å lage hjemmelaget surkål, og ikke minst billig! Det eneste du trenger er et kålhode, salt, et norgesglass eller lignende, og rene redskaper. Jeg har også brukt molkosan, et økologisk gjæret mysekonsentrat. Denne inneholder hverken proteiner eller gluten, men bidrar med gunstige melkesyrebakterier til fermenteringsprosessen.Fjern de ytterste bladene på kålen og legg til siden. Disse trenger du til etterpå. Fin snitt kålen med en skarp kniv. Husk å bruke rene redskaper! Ha kålen i en bolle og tilsett en barneskje salt. Bruk hendene til å mose kålen til vannet slipper. Saltet hjelper til med denne prosessen, og det er ganske morsomt å se hvor mye vann som kommer ut. Tilsett en ts molkosan og rør godt. Bruk et redskap av tre eller plast, bakteriene liker ikke stål! Ha blandingen over på et stort glass, det skal ikke være fullt. Press innholdet så tett sammen du klarer og pass på å fjerne alle kålrester fra sidene av glasset. Det er viktig for å unngå mugg. Hvis vannet fra kålen ikke dekker kålblandingen kan du ha litt vann i glasset. Avslutt med å legge de hele bladene over kålblandingen og press ned så vannet dekker blandingen. Den trenger ikke dekke bladene, men det må som skrevet ikke være rester oppover glasset. Nå er kålen klar til gjæring og du kan sette på toppen (uten gummiringen) og sette glasset et mørkt sted i tre til seks dager. Jeg liker min ordentlig sur og god, men det er lurt å smake forsiktig på blandingen etter tre dager. Det gjør ingen ting om det kommer litt mugg på de store bladene, de fjerne r du bare når du er fornøyd med smaken. Vil du lære mer om surkål anbefaler jeg deg innlegget til kraftmammaene her, der er alt veldig godt forklart. Hvis du ikke vil lage din egen, eller vil teste med en gang, anbefaler jeg helios sin surkål. Den kan kjøpes på helsekost og Meny ;)
Jeg beklager mye masing om shapeupjenta, men jeg vil så gjerne gå videre, og blir fortsatt utrolig glad om du vil gå inn og stemme på meg her!
Ha en god fredag så lenge <3
Ragnhild Give Away says
Dette har stått på planen min så lenge, men har ikke kommet til å lage den enda. Men skal :) Supert med en slik fremgangsmåte!
heleneragnhild says
Takk :D
Sylvi Annie says
Dette skal jeg lage i løpet av helgen. Tusen takk….
Nina says
Tusen takk for gode råd. Når min sto på kjøkken benken kom det mugg på den ene. Tror det var for lute veske… må den bare kastes da??
Nina
Hilde says
I tradisjonell surkål er det eple, edikk og karve også. Kan man ikke ha det i når man lager det fermetert, om du vet?
Lena says
Er det noe jeg kan erstatte molkosan med? Eplecidereddik kanskje? :-)
Inger-Lise says
Er det ikke stålkniv du bruker? Kan man bruke kniv av stål?
Svanhild says
Inneholder Helios sin surkål gode bakterier, vet du det? :) Så den var pasteurisert så ble litt usikker.
heleneragnhild says
Dessverre gjør den ikke det :(