I går kom Jon Anders hjem og annonserte at han hadde gått på en smell! Han stod i gangen med et smil og en diger pose smågodt. Han sa han angret på at han hadde kjøpt så mye, men det kostet kun 2,90 per hg og da hadde han bare fylt på. Det hele endte faktisk med at halve posen gikk i søppla!
Jon Anders er jo slank, aktiv og tåler sukker veldig godt. I motsetning til meg som føler meg dårlig når jeg spiser det, og får hangover dagen derpå. Han er også så heldig at han kan ha en plate melkesjokolade liggende og kose deg med en rute eller to i ny og ne. I det siste har han begynt å trene mye mer og et ønske om et bedre kosthold har fulgt etter. Som jeg snakket om med Sara på Ingefær (sjekk ut her om du ikke har hørt episoden enda) har jeg aldri ønsket å være ernæringsfysiologen til kjæresten min. Han spiser alt jeg lager og vi spiser masse sammen, men det er også ting han spiser som jeg ikke gjør og omvendt. Dette har aldri vært et problem for oss da vi ikke har latt det bli et problem. Jeg spiser annerledes da det gjør underverker for helsen min og det har alltid Jon Anders forstått. Samtidig har jeg latt ham spise det han ønsker, uten å mase på ham om hvor sunt eller usunt det er. Det eneste jeg har fått ham til å kutte ut er ferdige lefser, muffins og kaker da disse inneholder mye transfett som er helseskadelig. En dag bestemte han seg for å kutte brus i ukedagene, helt av seg selv. Dette har han holdt seg til, og det tror jeg er fordi han bestemte seg for det helt selv.
Uansett, tilbake til poenget med smågodt! Nå som Jon Anders har ytret et ønske om å kutte ned på sukker synes jeg denne episoden med den digre godteposen var interessant. Ikke fordi det er krise for ham å spise litt smågodt på en onsdag, men fordi han kjøpte så alt for mye. Mye mer enn han selv hadde lyst på, fordi det var billig.
Har billig smågodt skylden?
Det er stor debatt i media (hvert år føler jeg) hvorvidt billig smågodt før påske er forsvarlig. Selv mener jeg butikkene ikke kan ta på seg hele skylden for hva vi putter i oss. Det hadde jo vært topp om de tok et slikt etisk valg, men det er dessverre ikke slik verden fungerer. Det er hver person og ikke minst hver forelder som må ta på seg dette ansvaret. Sukker er avhengighetsskapende, og det er ikke prisen som bestemmer om vi kjøper det eller ikke. Folk kjøper både røyk, alkohol, narkotika og spill de egentlig ikke har råd til fordi de er avhengige. Når det gjelder sukker tror jeg det går mye på vaner og ikke om vi har råd eller ikke.
Men dette med pris kan absolutt påvirke hvor MYE vi kjøper. Når noe er billig er det veldig fristende å kjøpe mer. Det føles nesten som om en sparer penger. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har kjøpt ting på salg som jeg ikke trenger, og følt at jeg har spart penger.
Selv om jeg ikke spiser mye sukker selv ser jeg ikke noe problem med et par kolibiegg ila påskeferien. Vi har hatt påskeegg hjemme siden jeg var liten og det var så stas å først gå på skattejakt for så å finne egget med masse godt i. Vi har fortsatt rebusløp der pappa tegner en tegning av en ting i huset også må vi lete. Når vi finner tingen ligger det en ny tegning, og sånn går det frem til vi til slutt finner kurven med alle eggene. Egget mitt rommer vel en knytteneve i motsetning til mange av eggene jeg ser i dag.
Litt godteri er altså ikke problemet, men når jeg leser at denne butikken har solgt over 200 kg (!) smågodt på kun 2,5 timer på en onsdagsmorgen blir jeg bekymret. Dette godteriet vil nok i stor grad bli spist opp lenge før påske og det kommer i tillegg til alt sukkeret vi får i oss fra dagligvarer som yoghurt, dressing, sauser, bakevarer, juice og frokostblanding. Dette bidrar til store mengder tomme kalorier og energioverskudd. På bildet under kan du se hvor mye 400 kalorier utgjør i smågodt, nesten ingenting. For å sammenligne kan du spise hele 5 egg!
Bilde lånt fra kk.no
Mine beste tips for å unngå sukkerfellen
Ikke kjøp mer godteri fordi det er på tilbud
Har du lyst på godteri kjøper du de bitene du tenker å spise og ikke mer. Ikke bli fristet til å fylle posen og spare til helgen eller påsken. Jeg tipper du vet at det ikke kommer til å vare? Når vi kjøper i store kvanta spiser vi også mer, slik er det bare. Noen andre som husker sånne små godtebutikker hvor en måtte peke og godteriet kostet 50 øre eller en krone per bit? Husk på en slik butikk neste gang du står der med spaden.
Ikke tenk svart/hvitt når det kommer til kostholdet ditt
Tar du deg en bit sjokolade på en onsdag? Javel, det kommer ikke til å ta livet av deg. Det værste du gjør er å tenke at nå som du først har «skeiet ut» kan du likesågodt spise resten av posen. Jeg pleier å sammenligne dette med å gå nedover Bogstadveien og oppdage at buksesmekken din er åpen. Enten kan du tenke at nå som alle nå har sett deg med smekken nede er det bare å rive av seg alle klærne og spasere naken videre, ellers så kan du disket trekke smekken opp igjen uten at noen sannsynligvis legger merke til det. Hva velger du?
Spis nok til hovedmåltidene
Når vi spiser rikelig med proteiner, fett og de riktige karbohydratkildene blir vi ikke like fysne i løpet av dagen. Ikke hopp over måltider og spis mat du selv synes er god! Mat er til for å nytes, og næringsrik mat er godt! Noe av det beste jeg får er en varm lunsj med for eksempel grillet laks og en stor salat, en god porsjon suppe eller en omelett med masse digg. Etter dette frister det faktisk ikke med godteri.
Lag deg noe sunt og godt
Det er jo så masse digg du kan lage som både er sunt og godt! Hva med cookies her eller her, sjokolademousse her, her eller her, gelefigurer eller en søt og god smoothie? Når du lærer deg å lage søte godsaker uten sukker kan du fint kose deg med mat som gir deg både næring og tar knekken på søtsuget.
Fri deg fra sukkersuget
Du trenger faktisk ikke føle at søtsuget styrer valgene du tar. Hadde det ikke vært deilig å selv kunne bestemme når du skulle ta den sjokoladebiten? Hvordan er det å leve uten de stadige ropene fra kjøleskapet? Hvis du vil teste kan du ta mitt gratiskurs «slik blir du kvitt søtsuget».
Her lærer jeg bort mine aller beste triks mot søtsug :)
Noen av bildene er lånt fra weheartit.com
Linn says
Hei :)
Jeg lurer på en liten ting – når du skal se om et hudpleie produkt eller feks en deodorant er bra for del eller ikke – hvilke ingredienser ser du etter på produktet? Er det noen som går igjen som ikke er bra? Er litt i villrede når jeg skal kjøpe hudpleieprodukter :-)
Linn says
Har du forresten et probiotika tilskudd du anbefaler? :D er så mye forskjellig der ute!
heleneragnhild says
Jeg anbefaler å spise fermentert mat! Surkål, kefir, kombucha, jun osv. Det er langt billigere og gir mye mer probiotika enn en kapsel!
heleneragnhild says
Det er masse jeg ser etter, men du kan også handle fra f eks pureskin. Lene er veldig dyktig og tar kun inn ting som er innenfor. De gjør på en måte jobben for deg, veldig behangelig :)
Bella says
Liker kurset ditt om søtsug, men jeg lurte på; kunne du tenke deg å skrive et innlegg om kunstige søtningsmidler (som aspartam og sukralose)? Jeg føler at disse er like, om ikke mer, avhenighetsskapende enn sukker.
Takk for en fin og informativ blogg :)
heleneragnhild says
Det er jeg helt enig i :)
Anine says
Hei! Jeg har meldt meg på kurset ditt for søtsug, og idag oppdaget jeg at mine kjære rødbeter er tilsatt sukker (bruker det som pålegg så og si hver dag). Jeg fikk litt hjertesorg, fordi jeg ikke aner hva jeg skal erstatte det med. Har du evt tips til en usukret versjon/annet pålegg. Jeg er vegetarianer, så spiser ikke egg/kjøtt/fisk/fugl, og kun noen melkeprodukter.
Du har inspirert meg til å bli litt mer sukkerdetektiv! Trodde jeg hadde god kontroll, men der tok jeg visst litt feil haha!
Håper du får fin dag ☺️
heleneragnhild says
Hei Anine :) Så gøy at du liker kurset! Det kommer helt an på mengden, et par skiver om dagen vil ikke få sukkerinntaket ditt til å skyte i taket :)