Jeg hadde egentlig ikke tenkt å slenge meg på denne banandebatten da jeg synes den er innmari teit. Etter at Helle Bornstein la ut et innlegg om hvorfor hun ikke anbefaler banan har det fulgt et drøss av blogginnlegg om hvor sunt banan er og hashtaggen #taenbanan har blitt flittig brukt. At disse menneskene aldri lærer tenker jeg! Det er jo nettopp dette Bornstein ønsker, PR. Men så må jeg også kommentere fordi jeg synes mange av disse blogginnleggene har vært lite nyanserte og skrevet på feil grunnlag.La oss først skille mellom idrettsutøvere og «mannen i gata». Det er faktisk ikke toppidrett Bornstein jobber med. Hun jobber med helt «vanlige» mennesker som ønsker å trene effektivt et par ganger i uken og spise et kosthold som hjelper dem ned i vekt. Jeg er faktisk enig i det aller meste Bornstein deler og hennes syn når det gjelder ernæring og helse. De aller fleste har gått av å redusere karbohydratene i kostholdet, øke inntaket av grønnsaker og bli kvitt fettforbien sin en gang for alle. Bloggen hennes er jo skrevet for nettopp disse kundene, ikke idrettsutøvere på Olympiatoppen. Hvorfor disse løpedronningene og PT'ene reagerer så sterkt skjønner jeg ikke.
Ja, banan er sunt. Det er som Bornstein skriver en kilde til vitaminer og mineraler, og sunnere enn lys melkesjokolade. Spiser du lite sukker og karbohydrater generelt er det ikke noe stress å spise en banan om dagen. Jeg bruker selv noen biter banan i smoothien min uten at det er noe problem, selv jeg holder karbohydratinntaket mitt på den lave siden da det funker for meg. Hun skriver heller ikke at det er et problem, men spør om det er optimalt. Får du allerede i deg for mye sukker og karbohydrater vil ikke en banan på toppen av dette gjøre deg sunnere. Det kan til og med bidra til vektøkning. Jeg har mange kunder som går ned i vekt når du kutter jobbfrukten og i stedet fokuserer på å spise nok mat til de faste måltidene sine.Dette er faktisk ikke en diskusjon om hvorvidt banan er sunt, men hvorvidt banan er en optimal matvare for deg. I tillegg må vi slutte å snakke om enkeltmatvarer og heller fokusere på helheten i kostholdet. Det er altså ikke ja og nei mat, men noe mat bør en spise mer av og noe mindre av. Dette er individuelt! Denne nypubliserte studien støtter opp om dette. Det kan virke som om matvarer påvirker oss ulikt basert på tarmfloraen vår. Det betyr at noen kan få høyt blodsukker av en banan, mens andre ikke påvirkes i samme grad. Dette er utrolig spennende, og ikke minst ganske aktuelt når det gjelder hvor mange karbohydrater vi skal spise. Det er ingen fasit og alle må finne sin balanse basert på helsesituasjon, aktivitetsnivå og ikke minst smak! #taenmatvaresomfunkerfordeg
Linn says
Hei igjen :-)
Har lagt deg til på snap, og ble inspirert til å lage suppe. Men hvor mye kraft brukte du? Blandes det med vann?
Har du oppskrift på hønsekraft eller annen kraft? :-)
Ha en fin fin kveld!
heleneragnhild says
Alle suppene mine ligger på bloggen, google heleneragnhild suppe eller bruk søkefunksjonen. Det er ca en liter kraft :) jeg bruker denne oppskriften selv: http://www.kraftmamma.no/kraftkoking-abc/ :D Takk i lige måte!!