Jeg får veldig ofte spørsmål om jeg anbefaler probiotika for bedre tarmhelse. Før tenkte jeg alltid JA(!), kjør på med gode tarmbakterier. For det er nettopp dette probiotika er, snille tarmbakterier som vi ofte inntar enten i pulver eller i kapsler. Nå har jeg lært og erfart at probiotika absolutt ikke er løsningen for alle, det vil si, de i piller og pulvere er i hvert fall ikke det. Det er mange som ikke opplever bedring og noen blir faktisk værre av å ta slike tilskudd. I tillegg er de ofte svært kostbare. Jeg sier ikke at probiotika kapsler er dårligere. Jeg sier bare at det ikke er noen garanti at de fungerer for deg. Skal du på antibiotika eller vil ta en kur for å booste tarmen kan en gjerne teste tilskudd, det kan absolutt hjelpe. Men vi burde ikke måtte gå på tilskudd året rundt for å ha en sunn tarmflora. I hverdagen anbefaler jeg heller å få i seg fermentert mat som er naturlig rik på bakterier. Det er billigere, mest bredspektret og i tillegg rik på bakteriene som er naturlige for oss i vårt miljø. Kefir er en av disse matvarene og i dag skal jeg lære deg hvor enkelt det er å lage sin egen. Du kan kjøpe den på butikken, den er økologisk og inneholder neon gunstige bakterier. Den kan fortsatt ikke måle seg meg den du lager hjemme, og dette er virkelig ikke vanskelig og sååå godt! Når vi fermenterer melken brytes laktosen (melkesukkeret) og derfor er det mange som ikke tåler melk som kan tåle kefir og andre syrnede produkter.Du trenger kefirkorn, et stort glass og en liter økologisk melk eller råmelk.
Kefirkorn vokser når du lager kefir, og derfor kan du få tak i korn fra andre helsenerder som lager kefir i ditt område. Jeg bruker selv en facebook gruppe som heter tradisjonsmat Oslo, men det finnes flere for deg som bor andre steder i landet. Her har jeg fått endel godsaker og lært en hel del om fermentering. Det er faktisk også en egen gruppe som heter fermentering når jeg tenker meg om.
Det er viktig at du vasker glassene du bruker godt, helst for hånd med såpe og vann. Jeg bruker selv økologiske vaskemidler og det synes jeg fungerer bra. Ikke sleiv med rengjøring av utstyr og hender, da kan uønskede bakterier godgjøre seg i kefiren. Bakterier er heller ikke glad i metall, så bruk glass, plast og tre, ikke stål, når du jobber med fermentering.
Jeg har i et par ss kefirkorn i det store glasset….
Så heller jeg en liter økologisk melk over kornene.
Dekk til glasset, sett det i et (relativt) varmt rom. Jeg har glasset mitt i stuen, stakkars Jon Anders som må leve med galskapen min sier jeg bare.
Etter 2-3 dager har du kefir! Min blir litt tykkere enn den i butikken, men første gangen ble den ganske tynn. Det tar faktisk litt tid for kornene å komme seg.
Lukt og smak på kefiren. Den skal være frisk og syrlig, og ikke lukte gjæret. Har du ikke tid til å fikse kefiren, men kjenner den er ferdig er det bare å sette den i kjøleskapet en dag til du får tid. Jeg heller kefiren gjennom en sil for å få ut kornene igjen. De har jeg over i et tomt glass.
Skal jeg lage ny med en gang har jeg dem i et stort glass og setter igang prosessen igjen. Skal jeg ta en pause har jeg dem i et mindre glass, heller melk over og setter dem i kjøleskapet. Der kan de stå en ukes tid før jeg liker å bruke dem igjen.
Jeg liker å blande min kefir med cottage cheese, bær jeg tiner sammen med litt kokosolje, kanel og en dråpe stevia. SÅ har jeg ofte hjemmelaget musli over også, så godt!
Det er bare å spørre hvis du lurer på noe <3
linn says
veldig bra innlegg. Fant det interresant og lærerikt :-) Har du tips til podcast å høre på?
heleneragnhild says
Tusen takk! Jeg skal skrive et eget innlegg om podcast :D
Eirin says
Hei! Veldig bra innlegg! Eg har lyst å lage egen kefir,og eg har vært inne på naturlig liv sin nettside, men lurer på om eg skal velge vannkefir eller melkekefir? Eller evt kor eg kan få tak i kefir korn på andre måter?:)
Hvordan er surmelk å bruke? Eg har blandet surmelk og cottage cheese med bær og spist til frokost eller kvelds,smaker godt da,men Har den dei gode egenskapene som hjemmelaget kefir?
På forhånd takk:):)
Mvh Eirin ( tusen takk for at du deler så mykje frå din matverden,det er til stor inspirasjon)
heleneragnhild says
Hei Eirin, tusen takk!
Det er to forskjellige ting, og to forksjellige typer korn. Hva du vil lage bestemmer du selv. Jeg har laget vannkefir før, men liker også kefir veldig godt. Som jeg skriver i innlegget ville jeg meldt meg inn i en tradisjonsmat gruppe på facebook, der kan du nok få tak i korn. Hvis ikke kan du kjøpe dem fra naturligliv. Surmelk er supert det, men den inneholder som kjøpekefir ikke det brede spekteret av bakterier som den du lager selv :)
Anne-Sofie says
Hei ! Jeg har lyst til å lage kefir, blir så utrolig inspirert av deg ! Men jeg har fått påvist laktoseintoleranse, og lurte derfor på om det går an å lage melkekefir med laktosefri melk ? :)
heleneragnhild says
Først må jeg bare si tusen takk, det er så koselig å høre at jeg kan inspirere deg! kjempe bra spørsmål!! Når du har i melkekefirkorn og lar det stå ute spiser kornene faktisk laktosen og det er slik vi får kefir. Du kan altså ikke lage kefir av laktosefri melk. Samtidig kan de aller fleste med laktoseintolleranse fint tåle litt syrnede produkter. Jeg har hørt at de tilsetter ekstra laktose i kjøpekefir for at den ikke skal smkae så surt. Jeg er ikke sikker på dette, men det kan være en av grunnene til at den hjemmelagede tåles best. Hvis du likevel ikke vil prøve anbefaler jeg deg å lage vannkefir. Det er en litt annen metode, men det finnes mange sider på nett som viser deg hvordan. Tester du kefir vil jeg gjerne høre dine erfaringer :D Du kan kjøpe kefirkorn derfra eller få det av noen som bor i nærheten av deg som fermenterer. Meld deg gjerne inn i facebookgruppen fermentering eller tradisjonskost oslo for eksempel, der får jeg alltid napp :D
Anne-Sofie says
Og vet du om det er dette jeg kan kjøpe? http://naturligliv.no/startkultur
Emy says
Hei! Så bra innlegg :)))
Jeg lurer om man kan lage vannkefir til melkekefir? Da jeg har vannkefir hjemme.
heleneragnhild says
Det er visst noen som har klart å omvende kornene, men jeg har ingen erfaring med det. Jeg anbefaler å ha egne melkekefirkorn :)
Silje says
Hei
Jeg fikk kefirkorn i går og i dag så kefiren rimelig ferdig ut, men den lukter og smaker gjær… Jeg har forsøkt å finne ut av det på nett uten å bli så mye klokere.
Lurer derfor på hva jeg må gjøre for at den ikke skal smake gjær og om jeg kan bruke kefiren jeg allerede har laget til?
Mvh Silje
heleneragnhild says
Jeg ville spurt personen du fikk kornene fra om hun/han synes det smaker gjær av dere. Ellers tar det ofte litt tid før en kefiren blir skikkelig god når kornene kommer i nytt miljø :) du kan sikkert spise den du har laget altså ;)
Linn says
Hei!
Hvis du velger å ta pause, og sette kornene i kjøleskapet med melk, hvordan starter du prosessen igjen da? Må de aktiviseres igjen, eller er det bare å helle melk på ?
Aina says
Så spennende! Du er så inspirerende!!
Jeg vipper mellom å lage kefir eller gresk yoghurt. Må uansett kjøpe en startkultur til dette. Har du noen gang laget gresk yoghurt? Og vet du forskjellen på næringsinnhold på kefir VS Gresk yoghurt?
Alexandra says
hei,
bær det ikke brukes sukker? Så spiser kefir sukker og vokser på den måten :)
jeg vil gjerne prøve å lage den selv, men er litt forvirret nå ..
Marie says
Hei. Kjenner du til disse fra iherb? Tror du de er like bra som ferske? https://no.iherb.com/pr/Yogourmet-Kefir-Starter-Freeze-Dried-6-Packets-5-g-Each/12071
Bjørg Heian says
Hei ?
Jeg har kefirkorn og hadde blitt veldig glad hvis du har noen oppskrifter du kan dele med meg ?
Mvh Bjørg
Megan says
Hei! Vet du hvor jeg kan få tak i melkekefirkorn?
Bjørg Heian says
Jeg har både melkekefirkorn og vsnkefirkorn
Lena therese lihaug says
Hei jeg ønsker å få tak i kefirkorn… har du en kontakt?
Hege Lamark says
Hei
Jeg ser du advarer mot å bruke kjørler av metall til fermentering. Jeg lager yoghurt, og har forgjeves prøvd å få tak i en mattermos av plast. Hadde en slik før, men nå har jeg kun funnet mattermoser av metall. Jeg er redd jeg kan ødelegge yoghurtkulturen, siden jeg har fylt den på metalltermos. Vet du hvor man kan få tak i termos av plast/glass?
Anonym says
Hei hei.
Kan man spise/drikke kefir laget på råmelk hvis man er gravid? :) Er det noe annet du absolutt ikke spiser/drikker under din graviditet :)?
Maria says
Jeg ser dette spørsmålet er gammelt men tenkte å svare i tilfellet det er andre som lurer.
Svaret er NEI!
Grunnen til at melk pasteuriseres=varmebehandles er for å drepe bakterier som er farlige for oss. De kan gjøre oss svært syke og kan i verste fall føre til abort, det er spesielt bakterien listeria man er redd for her. Melk er et fantastisk levested for bakterier siden det inneholder stort sett alle næringsstoffene sykdomsfremkallende bakterier trenger for å formere seg. Kyr har jo og plassert juret sitt på et lite strategisk sted med tanke på avføring og bakterier derfra og det er lett at det blir med mange arter av bakterier som er på juret i melken. Det sagt så lages det jo oster av ubehandlet melk og det går bra, men her er det en rekke faktorer som påvirker mattryggheten og det kan ikke sammenlignes med fersk upasteurisert melk. Gravide frarådes jo og å spise bløte oster av nettop faren for listeria.
Husk at under optimale levevilkår for bakterier så kan det ta så lite som 20 minutter før den har delt seg i to. Det blir plutselig ekstremt mye bakterier.
Helene Ragnhild says
Det ville jeg ikke anbefalt nei ;) takk for at du svarte Maria :)
Randi Kjær says
Hei HR
Kan jeg lage kefir av lactosefri helmelk eller lactosefri lettmelk?
Janne Knutsen says
Hei
Kan jeg få kjøpe kefirkorn av deg?
Linda says
Veldig interessant dette med probiotika og tarmbakterier. Men hva er fordelen med å spise kefir ift biola? Biola inneholder vel enda flere av disse bakteriene? Tenker da på disse som skal fore de gode tarmbakteriene våre.
Veldig spennende å følge bloggen din?
Andreas Westby says
Jeg forsøkte å klarte å lage min egen kefir. Godt og sundt, men så skulle jeg selge huset og flytte, og da forsvant kulturen min. Ble ikke passet på, og etter det stoppet det helt opp. Kjøpte noe «prefabrikert», og det ble ikke så bra. Kan jeg få kjøpt en «avlegger » av deg, så starter jeg opp igjen. Savner den velvære det var å nyte egen kefir til frokost.
Det var min «Sareptas Krukke.»
Med hilsen
Andreas Westby.
heleneragnhild says
Det skjønner jeg! Har dessverre ikke noen korn nå etter å ha vært melkefri så lenge :/
Øzlem says
Hei,
Har dere kefirkorn nå?
Jeg er også så interessert i å lage hjemmelaget kefir:)
Ellers hvor kan jeg finne kefirkorn?
Mvh Øzlem