Å slite med oppblåst mage eller luft i magen er slitsomt, frustrerende og flaut. Jeg slet mye med ballongmage før og måtte alltid stesse med hva jeg skulle ha på meg for å skjule det. I tillegg er det jo vondt og du føler deg ganske usexy. I dag blir jeg så og si aldri oppblåst lenger og det er så deilig!! I dag deler jeg noen av årsakene som kan ligge bak en oppblåst mage.
8 årsaker til oppblåst mage
Du har en eller flere intolleranser
Det er stor forskjell på allergi og intolleranse. Allergi handler om at kroppen får en reaksjon på et bestemt protein. Denne reaksjonen kommer oftest med en gang og kan være alt fra et utslett til anafylaktisk sjokk. En intolleranse er mer difus og gir ofte en senere reaksjon. Mekanismene bak intolleranser er ikke fullt kjent, men en type intolleranse er mangel på enzymer som ved laktoseintolleranse. Enzymer kan sees som saksene som klipper opp molekylene i maten vi spiser. De jobber best under ulike PH-verdier og blir derfor også påvirket av magesyre. Såkalt lekk tarm kan også gi intolleranser. Dette er en omstridt tilstand, men det er stadig flere leger som aksepterer at tarmen kan bli permeabel. Visste du at innsiden av tarmen regnes som utenpå kroppen? Det er faktisk kun et lag celler som skiller tarmlumen (innsiden av tarmen) fra kroppen vår. Dette cellelaget består av tarmcellene som er tett knyttet sammen med såkalte tight junctions. Blir mellomrommet mellom cellene endret (for eksempel via zonulin) kan hele molekyler fra mat gå ufordøyd inn i kroppen og skape autoimmune responser. Det er vanskelig å finne et mønster i det en reagerer på og det beste trikset er egentlig en symptombok sammen ved kyndig veiledning.
Du har overvekst av sopp i tarmen
Overvekst av sopp, som for eksempel candida, kan gi unormal produksjon av gass og dermed oppblåsthet. Sopp finnes naturlig i tarmen og er helt ufarlig, det er når det blir for mye av den at vi får et problem. En antibiotikakur kan ta knekken på mange viktige bakterier og kan dermed svekke tarmfloraen din. Du kan ende opp med for lite bakterier, mer presist får du for lite mangfold av bakterier eller for lite av de gode bakteriene i forhold til de «dårlige». Dette gir god plass til vekst av sopp. Får en candidaovervekst må en sulte den ut med riktig kosthold der en unngår all form for sukker, alkohol og gjær en periode.
Du har overvekst av bakterier i tarmen
Tynntarmen vår er som regel relativt ren og har langt færre bakterier enn tykktarmen. Noen ganger kan bakterier fra tykktarmen migrere oppover i tynntarmen, og slå seg til ro. Når disse bakteriene kommer opp i tynntarmen kan de fermentere biter av mat som ikke har rukket å bli brutt ned eller tatt opp. Denne tilstanden kalles SIBO (smal intestinal bacterial overgrowth) og gir en rekke ubehagelige symptomer. Dette er en kompleks tilstand å helbrede, der en ofte må gjennom en rekke ulike stadier av behandling. Først må en sulte ut bakteriene, så må en reparere tarmen og tilføre gunstige bakterier.
Du spiser søtningsmidler
Søtningsmidler, både kunstige og naturlige, kan ofte skape luftproblemer. Mange av disse er såkalte FODMAP's, det vil si at de lett fermenteres av bakteriene i tarmen vår. Eksempler på søtstoffer som gir problemer er sukkeralkoholer som sorbitol, maltitol, zylitol og manitol. Sukrin er også et sukkeralkohol (erythritol), men tåles av de fleste langt bedre enn de andre sukkeralkoholene. Kunstig søtning som aspartam, sakkarin og sukrose kan gi luft i magen og oppblåsthet. Noe forskning har også vist at kunstig søtning endrer tarmfloraen. Endringene førte hos forsøkspersonene til nedsatt glukosetoleranse, det vil si at de måtte produsere mer insulin for å få ned blodsukkeret når de spiste karbohydrater. Det er en grunn til at vi ikke anbefaler disse stoffene til barn under tre år av «føre-var-prinsippet», vi vet faktisk for lite om deres langtidseffekter. Jeg anbefaler å unngå kunstig søtning som vi finner i lettbrus, tyggis, pastiller og lettprodukter.
Du tygger ikke godt nok
Hverken magesekken eller tarmen har tenner, så når vi «kaster» i oss maten og glemmer å tygge den får fordøyelsen en mye større jobb enn den er skapt for. Hele fordøyelsen påvirkes av dette, da det skjer en rekke signalføringer nedover i tarmsystemet når vi spiser. Når vi tygger maten produseres spytt med stoffer som dreper bakterier og enzymer som deler opp karbohydrater. Når maten kommer ned i magesekker eltes den og tilføres magesyre og enzymer som deler proteiner. Hvilken mat magen får påvirker signalene som sendes nedover til tarmen, galleblæren og bukspytttkjertelen. Det er slitsomt for magen når den i tillegg til å måtte dele opp molekyler må dele hele salatblader, store biter av kjøtt osv. Maten blir liggende lenger ufordøyd i magesekken og det dannes gass. Sliter du med å tygge godt nok kan det også hjelpe å spise supper og smoothier, men da må du passe på å også spise disse sakte.
Du har lav magesyre
Stadig flere er plaget av halsbrann og sure oppstøt. Dette sees ofte på som en tilstand med for høy produksjon av magesyre, som derved kommer opp i spiserøret. Det er faktisk svært få mennesker som produserer for mye magesyre, og det er ganske kostbart for kroppen å produsere. Lav magesyreproduksjon er derimot svært vanlig. Når vi ikke produserer nok magesyre får vi ikke brutt ned maten, og særlig proteiner, tilstrekkelig. Maten blir liggende og gjære i magen og dette skaper gass og trykk. Magesyre endrer PH'en til maten i magesekken. Når surt innhold kommer over i tynntarmen signaliserer dette at det kommer proteiner og de riktige enzymene produseres. Har ikke maten fått lav nok PH vil ikke denne signaliseringen skje på riktig måte og problemet forplanter seg nedover i tarmsystemet. Magesyren kan økes ved å ta bitterurter eller drikke eplecidereddik/sitronvann før måltider.
Du spiser mye karbohydrater og sukker
Raske karbohydrater brytes lett ned til sukker i kroppen vår. Vi finner raske karbohydrater i frukt, pasta, ris, poteter og bakverk. Sukker finner vi i godteri, bakverk, kjeks, dressinger, ferdigmat, frokostblandinger og sauser. Selv om brødet er grovt kan du reagere på det hvis tarmen din ikke klarer å takle fiberet. Det er lurt å øke fiberinntaket over tid, for å unngå oppblåst mage. Du kan både reagere på hveten i seg selv og glutenet, hvilken som gir deg plager er vanskelig å si. Det jeg ser ser at mange har det bedre uten brød og pasta. Det finnes jo så utrolig mye annet godt en kan spise, i tillegg er det lett å bake altenativer. Jeg synes selv det var vanskelig å skulle se for meg å leve uten brød, men nå har jeg gjort det i mange år. Å spise mye sukker mater ugunstige bakterier og sopp i tarmen, og kan dermed bidra til en dysfunksjonell tarmflora. Sliter du med sukkersug kan du ta mitt gratiskurs «slik blir du kvitt søtsuget».
Du er stresset
Vi fordøyer mat under parasympatisk aktivitet, i «rest and digest». Det er her fordøyelsessekreter flyter bra og enzymaktivitet er på sitt beste. Når vi stresser er vi under sympatisk aktivitet, såkalt «fight or flight». Kroppen prioriterer ikke fordøyelse når vi løper fra en løve, så ikke løp og spis samtidig, haha. Det vil si, prøv å unngå å spise når du er stresset. Sett deg ned, ta deg tid og konsentrer deg om maten. Spis gjerne sammen med andre og fokuser på å ha det hyggelig ved bordet. Matro er så undervurdert!
Sliter du med oppblåst mage? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet!
Eva says
Litt rart at du velger et bilde av en mage som er helt flat og muskuløs for å illustrere en artikkel som handler om oppblåsthet, men ellers et veldig godt innlegg!
heleneragnhild says
Jeg liker å bruke mest mulig egne bilder og da blir det av den magen jeg har ;) Som jeg sier så sliter ikke jeg med dette lenger :D
Silje says
Jeg har slitt veldig med oppblåst mage det siste året, prøver å spise sunt og bruker mange av tipsene dine, men jeg har en tendens til å ha et usaklig stor søtsug om kveldene… Føler at kostholdet mitt består av alt egentlig, men holder meg unna pasta, ris, brød og for mye meieriprodukter. I tillegg har jeg en jobb som jeg ofte må spise når det passer, og da blir det veldig ujevn spising. Det tror jeg fører til at jeg blir veldig oppblåst… Føler jeg har kjørt meg litt fast i alt, men kanskje du kan skrive litt mer om hvordan man «tilbakestiller tarmen»? Om du skjønner, haha!
heleneragnhild says
Det er ganske avhengig av hva som ligger bak dine problemer, derfor er det noe som passer bedre til en veiledningstime for eksempel ;) Har du tatt kurset mitt? :)
Cathrine Finnebraaten says
Hei.
Et lite tips om man sliter med oppblåst mage, intoleranser og allergier.
Jeg har faktisk akkurat laget en app som heter RegIT som skal hjelpe med å identifisere hva man ikke tåler
Den registrerer utrolig masse, og er kvalitetssikret av Norges Astma og Allergiforbundet :)
Den gjør hele kartleggings fasen mye lettere.
Den hjelper også å holde oversikt over hverdagen :)
Det er en gratis prøvemåned så test den gjerne ut gratis.
Den registrerer mat, symptomer, humør, eksem/utslett, Bildelagring, prøvesvar fra lege, søvn registrering, alt kan gjøres om til pdf og sendes til lege eller ernæringsfysiolog som deg selv :)
heleneragnhild says
Takk for tips :) som opplysning ser jeg at du jobber med denne appen så dette må sees som reklame for andre lesere ;)
Helena says
Dette innlegget kom som bestilt. Har begynt å spise mer fermetert mat og kraft. Men i dag er jeg skikkelig oppblåst i magen. Kan det ha blitt for mye av «det gode? Nå må det også nevnes at jeg fikk i meg kefir-melk som var gått ut på dato i går. Kan det skyldes dette?
Tusen takk for en meget lærerik og inspirerende blogg! ??
heleneragnhild says
Når det gjelder fermentert mat kan det det ja! Begynn i det små og jobb deg oppover :) Det er vanskelig å si, men jeg er ikke så opptatt av datostempling. Bruk sansene til å se om mat er dårlig :) Så hyggelig at du liker den :D
Oline says
Flott innlegg! At ikke matintoleranser snart kan bli en del av «skolemedisinen» synes jeg er helt utrolig. Jeg tror lekk tarm spiller en avgjørende rolle i de fleste autoimmune sykdommer- også ME.
Her skal det kokes kraft idag!;) Ha en fin dag!
heleneragnhild says
Ting tar tid, hadde jeg hørt på alle leger som sier kosthold ikke har noe å si hadde jeg fortsatt vært sengeliggende!! Stor klem :)
Britt says
Først takk for lærerik blogg !! Jeg sliter litt med oppblåst mage.Men prøver fortida å forbedre mitt kosthold.
Og håper at det kan hjelpe meg. Jeg har dessuten forsiktig starta med supermat. Har kjøpt proteinpulver for noen dager siden,
og i dag «rice bran», og bananer som skal fryses og spinat :) :)
heleneragnhild says
Så hyggelig at du liker bloggen :) Og fantastisk at du tar grep i eget kosthold :)
Pernille says
Hei!
Jeg lurer litt på hva du mener er den mest effektive behandlingen mot bakteriell overvekst i tynntarm? Både med tanke på diett og medikamenter?
Ha en fin dag :)
heleneragnhild says
Hei Pernille :) Tarmproblemer er veldig individuelle så jeg kommer ikke til å dele spesifikke «protokoller» på bloggen. Det føler jeg ikke er helt forsvarlig ;)
Alexander says
Dette er interessant, blant annet fordi fermentert mat er nevnt. Jeg har over lengre tid spist havreblanding med kefir hver morgen. I tillegg drikker jeg et glass kombucha. Utover dette har jeg i forbindelse med en artroseoperasjon «kastet» i meg 3 g med konsentrert omega 3 hver dag samt et par piller med Kollagen Plus (utover dette spiser jeg fisk fire ganger per uke i snitt). Har en mistanke om at denne koktailen av omega 3, kollagen og frementert mat kan ha blitt for mye for maven.
Camilla says
Hei.
Her var det mange tips.
Jeg har slitt med oppblåst mage og skikkelig illeluktende promper etter at jeg endret kostholdet og ble «sunn». Jeg mistenker egentlig at jeg har en form for melkeintoleranse. Men lurer på om for mye frukt; epler, pærer, bananer også kan bli liggende igjen og gjære i magen? Eller er det havregrynen (ca 100 g) daglig som blir for mye? Og Chiafrø… gir denne luftdannelse? Hørt at løk også kan være «slemt» for en sårbar mage…
Line says
Hei.
Prøvde å klikke inn på linken din..om gratis kurs mot søtsug men det gikk ikke.
Kim-Erlend hansen says
Har problemer med oppblåst mage sånn innimellom , noen ganger så tåler tarmen ikke protein rik mat , da blir jeg veldig oppblåst . Man kan nesten se det tydelig .
Går på nesten glutenfritt kosthold så langt det lar seg gjøre , baker eget brød .
Har hatt oppblåst mage så lenge jeg kan huske men det kommer å går .
optimisten says
Mennesker,er ofte mer bekymret for hva vi skal spise og drikke.Overflod ,kaster mat og får dårligfornemmelse.
Da,er det fornuftig å gjøre som en viss milliardr.Gi til de fattige så de får brød på bordet og helsen kommer som en soloppgang…