Etter at jeg nevnte at jeg ikke er tilhenger av low FODMAP dietten har jeg fått en rekke spørsmål på mail og facebook om jeg kan skrive om dette temaet. Det er helt klart et tema som berører veldig mange, og jeg vil si at så mange som 90% av de jeg møter sliter med mageproblemer. Det er både oppblåst mage, luft, løs eller hard mage eller en god blanding av alt. Mange lurer på om de reagerer på matvarer, noen mener de er allergiske mot matvarer og noen føler de reagerer på alt. Jeg hadde det selv slik i mange år, kuttet matvare etter matvare og endte opp med et veldig snevert kosthold. Dette er ikke bra for kroppen, for ikke å snakke om hvordan det sliter på sosiallivet ditt. Skal en virkelig måtte velge mellom ballongmage eller et kosthold med flere restriksjoner enn gleder?
Intoleranser er et hett forskningsområde om dagen, og kompetansen øker, også i Norge. Likevel forteller de fleste om fastleger som fnyser av pasienter mens de veiver dem på dør med negative cøliakiresultater. Noen blir sendt til psykolog. Alt for få får hjelp!
Mangel på hjelp i det offentlige resulterer i to ting. Folk prøver selv eller de søker hjelp innen alternativ medisin. Problemet er ikke alternativ medisin i seg selv, men mangelen på kontrollorganer og pris. Jeg kjenner flere som har brukt over titusen kroner på konsultasjoner, tilskudd, tester og dietter, uten resultater. Desperate mennesker er god buissiness og alle vil ha en bit av kaken. Du kan snart ikke sette foten innenfor hudpleieren uten å få en kandidadiagnose, for ikke å snakke om den enorme økningen i laktose- og glutenfrieprodukter.
IBS (irritabel tarm syndrom) er en diagnose som vokser i Norge. Dette er en såkalt eksklusjonsdiagnose der en etter en rekke tester får en diagnose som egentlig bare betyr at legen ikke vet hvorfor du har en rekke symptomer. Du er altså ikke alvorlig syk, bare plaget av en rekke ting og en diagnose rikere. Endelig kan fastlegene juble, de har nå både diagnose og løsningen til disse pasientene som har så magevondt. Alle slenges i IBS sekken og blir tipset om den såkalte lowFODMAP dietten, ferdig snakket. Men er det virkelig så enkelt?
FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og (and) polyoler. Det er en rekke «ufordøyelige» karbohydrater som vi mennesker mangler enzymer for å bryte ned i tynntarmen. De finnes i svært mange matvarer, og noen eksempler på såkalte høy FODMAP matvarer er løk, hvitløk, mango, avokado, vannmelon, mange typer korn og mel, sukkeralkoholer, melk og endel melkeprodukter, honning og kokos, men det finnes mange flere. Når vi spiser disse matvarene og andre rike på FODMAP blir ikke karbohydratene brutt ned i tynntarmen. De går ufordøyd ned i tykktarmen der det finnes milliarder av bakterier som spiser dem. Dette er maten til tarmbakteriene og den er helt essensiell for en god tarmflora. De fleste vil reagere på store mengder FODMAP, som hvis du spiste et par rå løk eller en hel pastilleske. Dette er helt normalt. Dessverre har mange av oss en tarm med et svekket mangfold, og vil derfor kunne reagere på et svært lavt inntak av FODMAP. Når de ufordøyelige karbohydratene kommer ned i tykktarmen og det ikke finnes tilstrekkelig av «snille» tarmbakterier som kan spise de utvikles det gass og vann holdes igjen i tarmen. Dette kan være svært smertefullt, gi luft i magen og oppblåst mage. Unngår du matvarer med FODMAP vil du kunne unngå dette problemet, og det høres jo supert ut?
Hvorfor er dette et feilspor?
Hadde du gått til legen din og sagt at du ikke tålte sol hadde han ikke sagt; da får du holde deg inne. Å unngå alle matvarer som gir bakteriene noe å jobbe med for å få tarmen i balanse er som å sette et plaster på et skuddsår. Nyere forskning viser at et lavFODMAP kosthold endrer tarmen til det negative over tid, og pasientene ender opp med et smalere mangfold av bakterier. Dermed vil vi ikke bli bedre fra IBS, men bli mer og mer sensitiv. Det er ingen som klarer å leve på et lavFODMAP kosthold over tid, da det er en utrolig snever diett. Prøv å gå på resturant for å samtidig unngå hvitløk? Ikke is eller vannmelon på stranden, ingen guakamole eller nystekte boller. Listen over matvarer som må kuttes en lang, og hverdagen blir i mine øyne ganske trist. Det er også utrolig mye stress tilknyttet å følge et slikt kosthold. De fleste jeg har snakket med ga opp før de i det hele tatt kom igang. En annen utfordring er at et lavFODMAP kosthold lett kan bli usunt. Når store mengder frukt og grønt står på neilisten blir det ikke fristende å lage salater, wok, smoothie eller fruktfat. Jeg hadde en kunde som begynte å spise sukker på grøten fordi det var lowFODMAP, her er det faktisk lett å trå feil!
Da jeg var på lanseringen av en bok om low FODMAP kosthold spurte jeg hvordan dette kostholdet påvirket tarmen over tid, men det kunne ikke forfatteren gi meg svar på. Det hun kunne si var at IBS var kronisk så en måtte nok leve på en type lowFODMAP diett livet ut. For det første betyr kronsik kun noe som varer over tid, men det viktigste er at det er ingen grunn til at IBS skal være kronisk. Det er det samme som å konstatere at ME er kronisk. Vi vet faktisk ikke årsaken til disse sykdommene, og å da konstatere at de er kroniske blir feil for meg. Tarmens celler og bakterier kan i aller største grad påvirkes og en tarm i ubalanse kan bli bra, det er jeg også et eksempel på selv.
Hvis du er veldig forvirret nå, skal du ikke stresse. Jeg skal nemlig gi deg mine beste tips til å helbrede en skadet tarm. Jeg vil også gi deg lov til å redusere eller kutte ut de matvarer du reagerer mest på. Vet du ikke hvilke er det ingen fare, jeg hjelper deg!
Min erfaring med meg selv og kunder er at en bør begynne med å kutte sukker, søte melkeprodukter som is, brunost, melk og fløte, hvete og lyse kornvarer samt rå grønnsaker en reagerer på. Dette er som regel løk, hvitløk, kål, brokkoli og blomkål. De fleste har også godt av å redusere frukt høye på FODMAP. Like viktig som det en kutter ut er det en erstatter det med, husk det! Unngå glutenfrie og sukkerfrie ferdigprodukter, de er næringsfattige og kan gi like mye mageproblemer som original vare. Slemme bakterier elsker sukker, så det er det aller viktigste å kutte for å sulte ut disse rakkerne.
Hvordan du spiser
Vi lever i en hektisk verden og dette påvirker også hvordan vi spiser. Alt for mange slenger i seg mat ved benken, i bilen eller på vei til møter. Hvordan vi spiser er minst like viktig som hva vi spiser for god fordøyelse. Om du har mulighet; sett deg ned, skru av TV og data, og si gjerne takk for maten før du begynner måltidet. Gi fordøyelsen tid til å klargjøre seg for mat. Fordøyelse skjer i såkalt rest and digest mode, under styring av det parasympatiske nervesystemet. Derfor er matro faktisk helt essensielt, det er bare ikke så lett. Syn, lukt og tanker på mat setter i gang fordøyelsen og sender signaler nedover om at nå kommer det mat. Vi må tygge mat godt og gi kroppen ro for at disse signalene skal rekke å komme frem. Husk at magen din ikke har tenner, så tygg godt og unngå å drikke mye vann til måltidene. Det siste vanner ut fordøyelsesenzymene våre og gjør nedbrytning av mat vanskeligere for både magesekk og tarm.
Hvordan du behandler maten
Varmebehandlet mat er lettere for kroppen å fordøye enn rå. Jeg er stor fan av rå grønnsaker, men kan du ikke fordøye dem er det ingen vits. Det er sant at mange næringsstoffer skades under varmebehandling, men det er faktisk andre som blir mer potente etter et oppkok. Et eksempel på dette er antioksidanten lykopen i tomat. Har du problemer med fordøyelsen anbefaler jeg deg å både varmebehandle og gjerne mose mat. Her er hjemmelagede kraftsupper helt genialt. Tåler du ikke rå løk vil du som regel fint kunne spise løk når den er stekt og most i en suppe. Slik vil du få i deg alle de gunstige fibrene i løken uten magevondt. Smoothie er en annen metode, da kan du også bruke rå grønnsaker eller bruke frosne. Jeg liker best spinat, agurk, gulrot og squash i smoothies da de gir lite smak.
Noen matvarer er ekstra gunstige for tarmen, de er rett og slett tarmens favoritter.
Gelatin, gjerne fra hjemmekokt kraft, virker som balsam for slimhinnene i tarmen, i tillegg til å binde vann og bidra til lettere tarmpassasje (lettere å gå på do). Den beste måten å få i seg gelatin er gjennom hjemmelaget kraft, men du kan også kjøpe gelatin og tilsette til varm drikke, suppe eller lage gelegodis. Aminosyren glutamin. Brukes som energi av tarmcellene og finnes naturlig i en rekke matvarer som kjøtt, fisk, egg og kål. Aloe vera sies å lindre inflammasjon i tarmen og jeg har god erfaring med å bruke det for pasienter med IBS. Det er ingen mirakelkur, men absolutt verdt å prøve i kombinasjon med andre tiltak. Fermentert mat bidrar med gunstige bakterier! Jeg anbefaler å starte med hjemmelaget surkål da det er lett å lage og svært rimelig. Jeg ville startet med en skje til hovedmåltider og jobbet meg opp. Det finnes også flere tilskudd en kan ta for å bidra til bedre tarmhelse.
Jeg anbefaler å spise rikelig med grønnsaker en tåler, men også masse egg, fisk, kjøtt og fettkilder. Fett er veldig viktig for god tarmhelse, og mine favoritter til sart mage er smør, kokosolje (antibakterielt), MCT-olje og olivenolje. Nøtter er relativt tungt fordøyelig og en bør ikke spise for mye av det. Bløtlegg dem gjerne så gjør du litt av jobben for tarmen.
Stress
Tarmen har faktisk sitt eget nervesystem kalt det enteriske nervesystemet. Vi vet at stress påvirker tarmen i stor grad, men med en tarm i ubalanse blir jo ikke stresset mindre. Det blir en ond sirkel der en stresser over hva en skal spise, hvordan magen kommer til å oppføre seg i bestemte situasjoner og hva en skal gjøre for bedring. Å si til en med IBS at de må stresse ned kan virke nedlatende, du hadde jo ikke vært så stresset om det ikke var for problemene med magen. Det er likevel et punkt jeg må slenge med, da det er svært viktig.
Etter at jeg fikk tarmen min i balanse kan jeg spise det meste. Jeg trenger ikke gå rundt og se gradis ut, velge antrekk basert på hvor oppblåst mage jeg har eller ha smerter. Jeg velger likevel å fokusere på å velge et næringsrikt kostold som holder tarmen og kroppen generelt i god stand. Tarmen er et utrolig organ, og utfører en rekke viktige jobber for oss. Den bearbeider mat, tar opp både mikro- og makronæringsstoffer, produserer hormoner og vitaminer, skiller ut toksiner, reabsorberer galle og spiller en stor rolle i immunforsvaret. Sist men ikke minst er den et hjem for milliarder av bakterier som er helt livsnødvendige for oss. Tarmen påvirkes i stor grad av det vi spiser, og det er derfor viktig at vi tar vare på tarmen. Da vil den også ta vare på oss!
Tarmen er kompleks og det er mye en skal finne ut av. Jeg anbefaler deg som sliter med en tarm i ubalanse å oppsøke hjelp slik at du kan få den veiledningen du fortjener. Å få hjelp vil også bidra til å redusere stress knyttet til mageproblemer og forhåpentligvis kan en oppnå en bedre tarmfunksjon og dermed også en bedre hverdag. Ønsker du å komme til veiledning hos meg kan du sende meg en mail på helene.ragnhild@gmail.com.
Interessant det du skriver her. Jeg synes lav-FODMAP er utrolig spennende på mange måter. Ikke bare fordi mange får et nytt liv på dietten, men også fordi det at det faktisk har skjedd noe i forskningsverden ift. irritabel tarm kan føre til at det blir gjort enda mer forskning på det. Et gjennombrudd som inspirerer. Kanskje man finner en årsak, eller i det minste en fellesnevner? Okay, folk med irritabel tarm blir dårlige av disse karbohydratene. Men HVORFOR? Føler også det at man faktisk ser en sammenheng mellom visse karbohydrater og symptomer har gjort at mange tar IBS mer på alvor. Nå er det liksom en ordentlig diagnose. En smule idiotisk, men tror du skjønner hva jeg mener.
Samtidig er det viktig å ikke få helt hallelujah-stemning. Jeg blir overrasket når noen med peiling eller «peiling» på kosthold sier man må leve på lav-FODMAP livet ut, da det ikke er det som anbefales. Man skal ha en restriktiv diett en periode, for så å innføre én og én type FODMAP for å finne sin tålegrense. De fleste tåler litt, mange tåler mye og noen blir helt gode i magen etter en streng diett.
Hvis man får god oppfølging og føler seg bra på lav-FODMAP synes jeg det er helt fantastisk. Men jeg er enig med deg i at man ikke bare kan anta at nå har vi løst gåten med irritable tarmer, kutt ut FODMAPS og sånn er det med den saken.
Enda en lang kommentar fra meg, haha! Men blir jo så engasjert i det her :-) Superduperinterressant.
PS: angående tarmbakterier og mye annet. Interressant at mange med irritabel tarm og selverklært hveteintoleranse tåler surdeigsbrød? :-)
De har funnet at en reagerer på FODMAP og det er absolutt et skritt i riktig retning til å kunne mer om IBS. Problemet er at mange hopper på dietten som en slags løsning. Jeg leser stadig at folk skriver; «jeg har fått IBS og må leve slik livet ut». De klarer ikke holde den strengeste dietten, men de lever fortsatt uten mye mat som er utrolig sunn, bare fordi tarmen deres ikke klarer å fordøye den skikkelig. Eksempler på dette er løk og hvitløk som vi vet inneholder fantastisk immunstyrkende og kreftkjempende komponeneter. Å få en diagnose er dessuten kun hjelp om det faktisk kan gi deg verktøy til å bli bedre. Det er et stort diagnosejag i dag, alle skal liksom ha et navn på sine plager. En tarm i ubalanse vil ikke fordøye mat godt, slik er det bare. Vi må fikse den underliggende årsaken, ikke bare lindre symptomer :D
Jeg liker din artikkel, og er enig med deg i mye av det du skriver. Det til tross for at jeg er en av dem som har hatt, og fortsatt har stor nytte av low fodmap-dietten. I starten fulgte jeg den ganske strengt i seks uker, deretter gjeninnførte jeg litt etter litt de matsorter jeg hadde reagert på tidligere. Fortsatt tåler jeg dårlig gluten ( vanlig hvetemel), hvitløk og løk, men jeg er blitt mye bedre i løpet av det siste året. Prøver å bruke lite sukker i kostholdet, mindre frukt , mer kokte grønnsaker og mye fisk, samt et mye roligere liv, dette har redusert både ME- symptomene og normalisert magen.
Folk med IBS reagerer ulikt, ingen som har IBS reagerer på gluten. De reagerer eventuelt på proteinet i gluten. Jeg har selv IBS og kan spise hvete. Men jeg tåler ikke bygg eller rug. I 15år trodde jeg at jeg hadde laktoseintoleranse. Men legene testet meg og svaret var nei. Jeg trodde legene løy til meg fordi dem var korrupert av tine eller staten. Reagerte ikke på andre matvarer før 15år senere. Dersom jeg ikke holder meg til diett nå risikerer jeg at indre organ blir angrepet. Før jeg fikk diagnosen var jeg svimmel, greide ikke altid å fokusere. Huden ble angrepet; Eksem og flass. Jeg reagerte også på bjørkepollen og julestjernen selv om jeg ikke er allergisk. IBS er en auto-imun respons. Kroppen tror enkelte ting er farlig og begynner å bekjempe dette. Som egentlig gjør vondt værre. Dersom en ikke har en sunn tarmflora vil en også mest sannsynligvis bli påvirket mentalt. Pykiske problemer, angst og depresjon som kan resultere i fatale konsekvenser. Det å bagatellisere IBS er farlig. Mulig det er mangen som er feildiagnosistert, men det får så være.
IBS er IKKE en autoimmun respons! INGEN leger innenfor fordøyelse mener det! Det kan komme etter bruk av bredspektret antibiotika eller langvarig bruk av smalspektret fordi antibiotika også dreper nyttige bakterier i tarmen. Man kan få noe som heter SIBO, det finnes det tester for. Helsevesenet har ingen rutine for å ta disse og sender deg på LavFodmap-kurs uten å avtale videre oppfølging av ernæringsfysiolog og med fastlegen din. Alternative behandlere tar seg grovt betalt for å ta de samme testene, og gjerne candida-test i tillegg…. Candida-dietter har vært sterkt kritisert av helsevesenet fordi de er ernæringsmessig restriktive og candida-diagnosen stilles som regel ikke av leger. Systemiske soppinfeksjoner er noe candida-bransjen skremmer med, men det er noe HELT ANNET som kan skje dersom folk er immunsupprimerte pga medisinsk behandling som tar sikte på å dempe immunsystemet – og dette er leger da obs på for å prøve å forhindre det. Sopp og usunne bakterier liker sukker. Men candida-dietter forbyr omtrent all frukt/bær, kaffe etc uten at det er holdepunkter for det, samt alle melkeprodukter også harde oster og laktosefrie. Man får lett mangelsykdommer av dem. Dessuten: et søk på nettet angående sopper og gjær gir en liten oppklaring: saccaromyces cerevisia er konkurrent til candida. Den reduserer oppvekst av den når den er «død». Enhver gjærsopp kan gi overvekst dersom man er sterkt immunsupprimert (har unormalt nedsatt immunforsvar). Man kan spise brød med gjær om man har IBS. Glutenfritt da anbefaler jeg Godt Brød sitt fordi det er uten E466, en emulgator som er skadelig for de snille tarmbakteriene (melkesyrebakterier) som ofte er redusert i antall ved IBS (dette er bevist), i motsetning til mange glutenfrie brød også som er LavFodmap. Når magen tåler mer, så kan man prøve å gå over til grovt spelt surdeigsbrød. NB hvis man baker dette selv, bruk økologisk speltmel. Det gir nødvendige fibre. Må gjenta: IBS er ikke en autoimmun sykdom men en dysbiose som kan komme etter antibiotikabruk/bruk av medisiner og/eller mat med virkestoffer/tilsetningsstoffer som påvirker tarmens balanse av gode bakterier. Vær så snill ikke å kalle IBS en autoimmun lidelse for det er medisinsk feil. En annen sak er at feil kosthold OG medikamentbruk kan påvirke immunapparatet i den retning – som lavt jodinntak, f.eks. og en rekke medikamenter som jeg ikke nevner. Og at det ville vært smart av både matvareindustrien og legemiddelprodusenter å la vær å tilsette mat og medikamenter sv alle slag følgende: E171 Titandioksid . Karragenan. E 466… alle disse stoffene er det bevist at reduserer antallet probiotiske bakterier i tarmen. De tilsettes matvarer. E 171 Fins i tillegg som fargestoff i antibiotika (tåpelig for medikamentet i seg selv reduserer probiotiske bakterier, man trenger ikke også et stoff til der som gjør det og som i tillegg, som E171, kan føre til kreft), i smertestillende, i vivag-kapsler mot soppinfeksjon er de visst nettopp tatt vekk, men: Det MÅ være et krav at tilsetningsstoffer som påvirker tarmslimhinnen, tarmfloraen mm ikke tilsettes noe mat, medisin eller drikke som skal i kontakt med slimhinner!E 466 finnes i veldig mange glutenfrie produkter i dagligvarebutikkene og veldig mye sauser mm, karragenan like så. Karragenan holder Tine på å fase ut nå, etter talløse klager fra forbrukerne. Jeg synes forbrukerne kan klage like mye til legemiddelprodusenter. Karragenan, E 466, fargestoffer type E171 må ut av antibiotika, smertestillende, ernæringsdrikke, vagitorier, kalsiumtilskudd, mineraltilskudd ellers, vitaminer, urtepreparater eller andre medisiner mm som skal inn i kroppen! Dette MÅ vi få igjennom. I tilleg så burde flere leger lære mer om tarmhelse og tarmbaktetiebalanse under utdanningen, lære om hvordan de kan hjelpe pasientene med å få balansen tilbake igjen. Enten balansen er skadd fordi nødvendig behandling har ødelagt balansen (kreftbehandling, antibiotikakur som var nødvendig for å unngå farlig infeksjon mm, immundempende behandling, operasjon mm) så trengs det en innsats for pasientene her, individ og kasustilpasset. Her trengs det kunnskap og den bør det vanlige helsevesenet nå få på plass og gi alle et sammensatt tilbud med klinisk ernæringsfysiolog, immunologi og gastroenterolog til de verst rammede, lege og klinisk ernæringsfysiolog til resten. Fekaltransplantasjon er kun mulighet for de uten sterkt nedsatt immunforsvar, nemlig, og visse typer diaré. Får vi til dette så vil vi slippe at alternativbransjen påfører folk mer sykdom vha udokumenterte restriktive candidadietter/behandling, slippe svindyre tester som ofte ikke løser problemet og få hjelp tilpasset individenes helsesituasjon som er dokumentert og trygg. Pluss at vi unngår skade på tarmen pga tilsetningsstoffer. En siste ting: Vær litt kritiske både til candida-diagnoser og til miljøgift-overtenking. Ikke hå og tro på chelatorer og kvikksølv-fjerning vha dem som svar på problemet… det er en del leger innenfor alternativbransjen som gjør dette og det kan faktisk ta livet av deg. Det har vært flere dødsfall pga at folk har tydd til det, dessuten så er en av bivirkningene av slik behandling at også en del mineraler kroppen trenger blir med ut av kroppen sammen med kvikksølvet. Så dette som løsning anbefales IKKE! Men igjen: IBS er en dysbiose/funksjonell tarmlidelse, det ER IKKE en autoimmun sykdom, i følge blant annet Gastroenteeologer på Haukeland Sykehus.. Takk.
Godt skrevet! – aldri helt skjønt meg på FODMAP
Tusen takk! Vi som har hatt mageplager og blitt bedre vet det er mye som kan gjøres!
Så bra du likte det :D
meget bra skrevet og forklart !: )
Takk!
Jeg har slitt i mange år, men har forstått at jeg er for kresen til å inngå et kosthold som lav fodmap-mat. Tusen takk for informativt innlegg! Jeg skal helt klart ta dette til etterretning ;)
Ønsker deg masse lykke til også er det bare å ta kontakt om du trenger hjelp! Jeg var veldig kresen før selv og har en søster som var enda «værre» enn meg ;)
Takk for det :)
Dette fatet er nydelig og den tørka hoartniseen like så:o) Har et sånt fat i familien, jeg også. Er litt nostalgi over det.Ha en fin kveld.Klem fra Solveig
TACK
Detta var verkligen jätte intressant & något jag känner att jag kan ta till mig. Det är ju en jungel av råd & rön, vetenskap & heksebrygger som rekommenderas oss med jobbig mage.
Så detta inlägget var riktigt bra!!
Mvh
Sessan
Så godt å høre :D
Dette synes jeg var et veldig spennende innlegg.
Har du forskningsartikkelen du snakker om? Vil gjerne lese den.
Også lurte jeg på om du har noen erfaring med tilskudd av glutamin i forhold til tarmenes funksjon? Enkelte studier viser jo at dette kan være nyttig som tilskudd.
Lurer også på gelatin? Dette har jeg ikke prøvd….har prøvd mange rare mageråd ;) Snakker vi om gelatinpulver som kjøpes på iHerb for eksempel? Og da ta 1 ss om dagen?
http://gut.bmj.com/content/64/1/93.full.pdf+html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24830318
Her er to artikler i hvert fall, men fant ikke den jeg har lest før :) Skal lete videre, men det finnes dessverre ikke mye forskning enda. Det er likevel helt logisk da vi vet at fiber påvirker tarmfloraen.
Jeg har ikke brukt det selv, men har fått anbefalt det flere ganger av ulike leger. Jeg skal sette meg mer inn i temaet for å få svart riktig. Gelatin har jeg god erfaring med og det anbefaler jeg til mine pasienter. Jeg kjøper på naturligliv.no og bruker det i gele, gelefigurer osv. Jeg skal teste å bruke det i kaffe fremover, da jeg kun har brukt kollagen før. Veldig koselig å få kommentar fra deg forresten, jeg har lest bloggen din i så mange år <3
Spennede. Da har jeg litt lesestoff i kveld ;)
Har slitt masse med magen selv, og noe fortsatt. Har fått så mange rare diagnoser og tips at jeg knapt vet hva jeg skal tro.
Det var hyggelig å høre. Leser din også, er bare ikke så flink til å kommentere. Skjerpings ;) <3
Jeg er kjempe dårlig selv! Må bli flinkere til det :D
Hei. Veldig bra artikkel. Jeg har prøvd lowfodmap, men synes det er stressende og tidskrevende. Det føltes både synd og feil at jeg måtte slutte med avokado (hvordan kan det ha seg at avokado ikke er bra for magen?) Jeg kutta det ut i 6 mnd siden at det sto at det er en av verstingene :( men spiste avokado her om dagen, og det gikk bra!) Det er så utrolig slitsomt å hele tiden tenke på hva man skal spise. Spiste mykstekt løk her om dagen, det gikk bra, men rå løk, glem det! Når jeg først leste om fodmap for ca ett år siden, sto det at feks ananas var både lowfodmap og høyfodmap. Når jeg spurte forfatteren hvordan det kan ha seg?, fikk jeg ikke svar.
Det er utrolig forvirrende dette med tarmen ja! Det er viktig å angripe problemet fra flere vinkler ;)
Avocado er forresten moderat lav FODMAP og er godkjent. Du kan også introdusere matvaren etter 6 uker for å se hvor høy toleranse av avocado du har. ca 1/2 avocado aksepteres i et lav FODMAP kosthold, men jeg er sikker på at de fleste tåler en avocado hver dag.
Takk for en opplysende og vel formulert artikkel. Jeg er en av de som har blitt veivet på dør av fastlegen med negative cøliaki resultat og beskjed om at der ikke var noe, selv om magent var i konstant ulage. En fastlege senere fikk jeg beskjed om at jeg nok bare er sensitiv og «bare er sånn». Fikke ikke IBS diagnose heller (heldigvis?). Dette begynner å bli noen år siden og FODMAP var ikke noe særlig omtalt. Etter å ha lest en del på nettet om mageproblem, valgte jeg på eget initiativ å gjøre det som ingen anbefaler, nemlig å kutte gluten. For meg var det nøkkelen og en ny hverdag åpnet seg siden magen begynte å fungere bedre og bedre. Etterhvert kuttet jeg også alt tilsatt sukker og holder ferdigprodukt på et minimum. Jeg er altså selverklært gluten intolerant. Jeg har prøvd å ta dette opp med legen, for Ikke cøliakisk gluten intoleranse er jo nå en diagnose ihht Norsk cøliaki forening. Han ville ikke være med på det og begynte med en gang å snakke om IBS og low FODMAP. Jeg har satt meg inn i FODMAP så godt jeg kan og det er det ihvertfall ikke, for verstinger på den lista (løken, hvitløk, kål m.m.) kan jeg spise uten problem så lenge jeg ikke får i meg gluten.
Jeg er enig i det du skriver og har også lenge hatt en teori om at tarmflora (sunn/usunn) har en stor betydning for hvordan man reagerer på ulike matvarer. Dette har vel også blitt tatt opp i forskning/studier? Har ikke en usunn tarmflora blitt knyttet til ulike ting som både fedme, kreft og matintoleranse? Min mening er også den at ferdigretter (med mye rart innhold) er en versting for kroppene våre og ved å lage mat fra bunnen selv og være bevisst på hva man får i seg, kan mange plager reduseres eller unngås.
Som musikk i mine ører! ALtså, hvordan du spiser og forholder deg til mat, ikke at du har slitt med magen ;) Fantastisk at du har vett til å finne ut ting selv og lytte til magefølelsen! Stå på videre :D
Hei fine deg! Må bare nevne denne artikkelen her ( http://forskning.no/bakterier-forebyggende-helse-sykdommer/2012/05/matintoleranse-knyttes-til-mange-plager#.VpdAC4cTXfs.facebook ) om utmattelse og irritabeltarm…Kanskje du har lest den, kanskje ikke. Men det handler i hvertfall om at disse to sykdommene kan henge sammen. Håper det er av interesse. Ha en fin kveld med gulrotkake baking, klem :))
Tusen takk, jeg har faktisk lest den! Ingrid Spilde skriver mange gode tekster synes jeg! Stor klem :D
Dear BoCtei:nongratulanions to Ama Ghar! I am so excited to see that your new home is almost finished! I look forward to visiting again soon.I hope you enjoyed the book that I sent with Shrawan. I am missing all of my nieces and nephews.Take care,Fred Doar
Har du oppskrift på cookie’ene på øverste bilde og pizzaen på bildet lenger ned? :-)
Selvfølgelig!
http://heleneragnhild.no/verdens-beste-pizza/
http://heleneragnhild.no/cookies-og-venninnegaver/
Jeg jobber med å få en bedre løsning for oversikt over oppskrifter, enn så lenge er et tips å google heleneragnhild + pizza f eks :)
Du skriver ikke noe om fermentering av mat. Som er kjent for å ha fantastisk gunstig effekt på tarmens innhold av gode bakterier.
Det gjør jeg, hvis du ser der jeg har skrevet om mat som er bra for tarmen ;)
Utrolig bra blogg innlegg. Sliter med magen selv og har alle low fodmap bøkene men har aldri klart og holde meg til dietten. Spennende og lese om det du skriver her! Virker fornuftig det du skriver :)
Takk :D
Alhgirt alright alright that’s exactly what I needed!
Så mye kunnskap du har! Jeg har ett par spørsmål om kraft. Vi har gassovn, så jeg synes ikke det er så kult å la ben koke i mange timer. Jeg lurer derfor på om 1) dersom jeg bare koker kraft i 3-5 timer, vil jeg fortsatt få godt utbytte av å drikke den, eller tar det lenger tid før alt det gode siger ut i vannet? Og 2) de selger kraft i ferskdiskene her, ingrediensene er som regel bare kraft of grønnsaker, i noen tilfeller også litt tomatpuree. Hvor gunstig tror du de er iforhold til å drikke det for å dempe inflammasjon i kroppen?
Takk Charlotte! Så gøy at du vil lage kraft :D Det er langt fra optimalt dessverre, men skjønner at det er vanskelig å la det stå på når du er borte. Kanskje denne kunne vært noe for dere? https://naturligliv.no/side/campaign/wonderbag/ den kan også kjøpes på amazon. Grønnsakskraft vil ikke inneholde gelatin da dette kommer fra knoklene til dyr. Det vil gi god smak og noen plantestoffer, men ikke de samme inflammasjonsdempende effektene som kraft kokt på f eks kylling eller storfe. ;D
Charlotte. Er litt i samme situasjon – koker i hovedsak på gass. Etter mange runder med kraftkoking har vi erfart at det funker helt fint å koke så lenge du kan i løpet av en dag, så stoppe og ta opp igjen kokingen neste dag. Du trenger heller ikke å sette den «halvkokte» kraften kaldt – det er ikke noe problem med holdbarheten.
Takk Helene, skal se på den :)
Olaf, takk for kommentar. Dere bare skrur av gassen, lar kjelen stå på ovnen og skrur på gassen dagen etter? Hvor lenge koker du den totalt?
Helt riktig, Charlotte. Bare slår av gassen om kvelden og starter igjen neste dag. Det varierer en del hvor lenge vi koker. Med små bein / kjøttstykker koker vi gjerne 1 – 1.5 dager. Med større bein kan det bli et par dager. Er det store bein graver vi av og til ut beinmarg ca. halvveis i kokingen og lar den koke videre sammen med beina. Margen kan også spises hvis du har lyst til det.
Tips: Sett kjelen i stekeovnen på ca. 80 grader, så kan den stå i flere døgn, og man unngår det skumle problemet med stekeplatene.
Jeg må nesten kommentere her også, jeg! Du er så innmari innspirerende på matfronten :D Veldig fin artikkel og du sier så mye smart :) Jeg har de siste årene hatt veldig mye problemer med magen og i slutten ble det så ille at jeg ikke orket å være rundt folk. Så, etter at jeg skiftet lege og fikk vite om irritabel tarm og lav fodmap har magen min vært sååå mye bedre. De første 3-4 månedene kuttet jeg ut så og si alt på rødlisten, og begynte å legge til flere og flere matvarer etter hvert. Nå 2 år senere, kjenner jeg magen min såpass godt at jeg vet at jeg kan spise litt av mye før tarmen reagerer.
Jeg syns det er så utrolig viktig å få i seg nok næringsstoffer, spesielt også når jeg trener så mye som jeg gjør. Og så å si alt jeg spiser lager jeg fra bunnen av. Det eneste som mangler er egentlig pizzabunnen og suppekraften. Det er bare latskap fra min side, men derfor tenkte jeg å spørre deg nå: Har du noen innlegg eller oppskrifter på dette for de med irritabel tarm? =)
Tusen takk Karoline :D Jeg har dessverre ingen egne oppskrifter på dette, da jeg trives med å ha mye ulike grønnsaker i mine retter. Jeg mener en bør jobbe for å hele tarmen og dermed kunne spise alt av frukt og grønt. Selv lager jeg pizzabunn av ost og egg, blomkål eller søtpotet. Når det gjelder suppe kan du fint bruke oppskriftene som ligger på bloggen, eventuelt ha mindre løk i om du er følsom for det. Jeg reagerer ikke på suppe selv om det er mye løk da den er stekt/kokt og stavmikset. Jeg jobber for å få et bedre system i oppskriftene mine, men enn så lenge er faktisk det å google helene ragnhild + f eks pizza lettest! Må bare si at du virker som en helt super jente og jeg håper vi får mulighet til å treffes en dag :D
Hei!
Interessant og bra innlegg! Jeg er dog en av de som er «selvlært ekspert» og har skrevet en (snart to) bøker om emnet. I tillegg holder jeg foredrag om dietten på Haukeland Sykehus sin IBS-skole.
Jeg er enig med deg i at det er synd hvis lavFODMAP-dietten blir en «sovepute» for fastlegene. Ikke alle får effekt av lavFODMAP-dietten og som du sier, så gir et kosthold lavt på FODMAP kun symptomlette og er ingen kur for å blir frisk. Ikke minst er det ikke bra at tarmfloraen blir snevrere. MEN
For dem som har god effekt (minst 60-70%, noen sier så mye som 75%) er dette gull verdt OG høy FODMAP-eliminasjon er et godt verktøy for å finne ut hva man kan spise litt av, hva man absolutt ikke kan spise og hva man faktisk kan spise. For mange er det jo nettopp det som er problemet, de finner ikke noe mønster. At folk IKKE reagerer på høy FODMAP som løk/hvitløk/avokado etc… etc.. er jo bare bra, men det sier ikke noe om at dietten ikke virker, snarere tvert imot. Nettopp fordi de da har funnet ut at dette er matvarer de KAN spise! Mange vil nemlig tåle noen grupper av FODMAP bedre enn andre, mens andre reagerer ikke på FODMAP i det hele tatt – da må det derfor være andre ting. For dem det gjelder kan det å finne ut at man ikke reagerer på FODMAP faktisk være greit å vite også!
Du har forresten rett i at det kan være krevende å holde seg unna det man reagerer på, men dette gjelder da vitterlig for alle som reagerer på mat, og er ikke noe spesielt med et FODMAP-redusert kosthold, som man ender opp med etter man har gått gjennom eliminasjon og reintroduksjon.
PS. Selv syn
Hei Cecilie :D Så hyggelig med kommentar fra deg! Jeg synes bloggen din er kjempe bra! Jeg må bare si at jeg absolutt ikke er imot denne dietten, men mener kun at den ikke er løsningen for alle tarmer i ubalanse. Som meg har du sikkert merket at uansett hvor godt vi forklarer så vil media ofte forenkle ting og selge raske løsninger. Det er nok en stor grunn til at mange missforstår. Jeg bruker kunnskapen om FODMAP i behandling, i tillegg til helende tiltak. Fortsett det gode arbeidet, jeg kommer i hvert fall til å fortsette å anbefale din blogg og dine bøker ;)
Så flott at du anbefaler bloggen og boken min! :)
Du begynte innlegget ditt med å si at du ikke er tilhenger av dietten, men kanskje du mente noe annet?
Mulig det er jeg som er litt treg her (kan skylde på jetlag… :) ), men jeg forstår ikke helt det du sier med media. Altså, at du ikke kan anbefale dietten fordi media forenkler for å selge raske løsninger?
Samtidig så sier du at dietten er så komplisert og vanskelig (sosialt sett) å følge at man ikke kan følge den over lang tid? Hele poenget er jo at man IKKE skal følge eliminasjon over lang tid, men gjeninnføre så mye som mulig. I tillegg tenker jeg at om man reagerer på en eller flere FODMAP, så må det da være bedre å begrense disse og få en bedre hverdag, enn å spise de og få masse symptomer, SELV om vi ikke helt vet langtidseffektene av a begrense FODMAP enda? Det blir litt som pest eller kolera: Kutt ut noen FODMAP og få en begrenset tarmflora (forskerne vet ikke om dette er bra eller ikke enda forresten), eller spis disse og gå med konstant dårlig mage… Jeg er ikke i tvil om hva jeg velger! :)
Du har jo en av få lowFODMAP blogger, så det er naturlig å referere til den dersom noen ønsker oppskrifter som er nettopp det :)
Jeg sier jeg ikke er en tilhenger av dietten, det er ikke det samme som å være i mot den. Med media mener jeg at mange fremstiller dietten for snevert og det bidrar til at mange missforstår den.
Gjennom min kompetanse innen kroppen og dens biokjemi ser jeg ingen grunn til at det å eliminere FODMAP vil kunne hele IBS. Det kan gi mennesker info om hva en tåler og ikke, og det er bra. Samtidig har jeg aldri hørt om at noen har blitt frisk ved å følge dette kostholdet, som igjen er helt naturlig da den ikke virker helende, kun terapautisk. Om en kan leve godt på dette kostholdet og er fornøyd med det skal ikke jeg si at en skal slutte. Jeg vil kun oppfordre til å i tillegg jobbe for å hele tarmen. En tarm i ubalanse kan gi en rekke plager utover symptomer knyttet til fordøyelse, så en sunn tarmflora er absolutt noe en bør jobbe mot. Vi vet at de med begrenset tarmflora opplever mer sykdom og allergi for eksempel.
Her er et artikler som omtaler temaet, og som uttrykker at dette bør forskes videre på slik at vi unngår negative konsekvenser over tid.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25016597
http://jn.nutrition.org/content/142/8/1510.full
God morgen!
Dette er interessant og kjekt å kunne diskutere!
Så vidt jeg vet så finnes det ikke noe god forskning/bred enighet over hva som heler tarmen? Blir det ikke da litt rart å snakke om å hele tarmen all den tid man ikke finner noe klinisk galt, for hva skal heles da?
Et annet spørsmål: Vet du at IBS skyldes for snever/begrenset tarmflora? Jeg har ikke noe forskning på dette, så dette er høyst uoffisielt, men da jeg snakket med Dr. Hausken (prof. i gastroenterologi ved Haukeland Universitetssykehus (HUS)) mener jeg han sa at 60% av dem med IBS har for stor bakterieflora og at dette faktisk er grunnen til at lavFODMAP-dietten hjelper.
VET vi at det å begrense FODMAP ikke har en god langtidseffekt/gjør folk friske? Jeg vet bl.a. at de på HUS har god erfaring med IBS og lavFODMAP hos barn. Veldig mange barn klarer å gjeninnføre de fleste FODMAP, uten å bli syke igjen. Jeg vet ikke årsaken til dette, men jeg synes det er veldig interessant og håper de går videre og forsker på dette.
PS. Et annet viktig argument er at man IKKE skal leve på streng eliminasjon, men reintrodusere så mye man kan. Da vil man jo fortsatt få i seg noe høy FODMAP, som vil virke bra på tarmfloraen (om det da skulle vise seg at streng eliminasjon har en negativ effekt – studiene sier bare at det har en effekt, men ikke om den er negativ eller positiv?) Atter et annet argument er at tarmfloraen overhodet ikke er konstant, men varierer nesten fra dag til dag/uke til uke, alt etter hva vi spiser, stemmer ikke det? (Her må jeg innrømme at jeg er på litt svak grunn… :) )
Med en gang en skal hvile alle råd på forskning mener jeg det er viktig å sette seg inn i de enorme utfordringene knyttet til forskning på ernæring. Det blir alt for langt å gå inn på her, men jeg skal skrive et eget innlegg om det da det er et viktig tema. Når det gjelder tarmfloraen er den så kompleks at det er veldig vanskelig å si noe fra eller til. Jeg mener det var Chris Kresser som sa at hele 80% av IBS pasienter tester positivt på SIBO, en overvekst av bakterier. Dette handler om bakterier som formerer seg feil sted, ikke et for stort mangfold. Det er veldig spennende å følge med på hva som skjer i dette feltet altså!
Flott innlegg! Jeg er veldig intressert i å finne flere måter å styrke tarmen på. Går på lav-FODMAP dietten selv, og synes kanskje du overdriver litt hvor snevert det blir. Det kan føles veldig sånn, og jeg ble utrolig frustrert i starten for det var jo «ingenting» jeg kunne spise. Men man kan ha is på stranden, enten sorbet eller om man vil ha fløteis så kan man bruke laktrasetabletter. Nystekte boller kan en også ha, en blir bare nødt å lage slike ting fra bunnen selv med ingredienser man tåler. Noe jeg synes er utrolig tungvindt og det er vanskelig å si nei takk når andre har mat jeg vet jeg egentlig ikke tåler så bra men egentlig har veldig lyst på. Er heller ikke noe fan av glutenfrie produkter da de ikke er spesielt sunne og jeg er veldig opptatt av å spise sunt! I tillegg er de ofte tilsatt fiber, noe en også kan reagere på ved IBS. Men man kan lage surdeigsbrød eller bytte ut hvetemel med speltmel. Dietten går jo ut på at en skal ta bort alt med høy FODMAP i, en kortere periode, for så å gjeninnføre så mye som mulig. Så vil ikke si det er et feilspor. Men synes det er viktig å ikke låse seg fast i en slik diett og tenkte at det aldri kommer til å gå over. Har veldig lyst å lære meg å lage fermentert mat så jeg får flere gode bakterier, for jeg tror også at det er veldig viktig. Også det du sier om sukker, da det mater de slemme. Jeg tror det er bra for magen å gi den en liten «avlastning» ved å ikke spise mat en reagerer på en stund, men at en absolutt ikke bør kutte det ut for alltid! Jeg har også funnet ut at om jeg spiser hvetemel en sjelden gang, så går det helt greit. Spiser jeg det hver dag derimot, så går det ikke så greit! Så alt i alt; veldig enig, litt uenig men veldig bra innlegg og tips! :D
Du provoserer her, med vilje kanskje? Du rakker ned på alternativ behandling fordi desperate mennesker prøver alt. Du rakker ned på lav fodmap fordi det handler om å kutte ut mat. Men så sier du at DU har løsningen, du kan hjelpe. Hvem er du?
Det er virkelig ikke bare luft som er plagen ved ibs, magesmerter så sterke at jeg besvimer og kraftig diare i flere dager. Ikke fortell meg at det er sunnere for meg å spise mat jeg ikke tåler fordi tarmen trenger det, så det raser gjennom fordøyelsen så raskt at det umulig kan tas opp noe næring?
Flott at du hat en annen tilnærming og løsning, men ikke formidle den, til desperate slitne mennesker, ved å rekke ned på en annen løsning som faktisk hjelper mange!
Det går forøvrig helt fint å spise på restaurant uten løk og hvitløk, fatter ikke problemet!?
Jeg synes også at dette var veldig provoserende å lese, og det var sikkert meningen. Jeg må si at jeg rett og slett elsker denne dietten, den har gitt meg matgleden tilbake og en mage som fungerer. Jeg tok intoleransetest via Sprudlende sunn og fikk vite at jeg ikke «tålte» verken egg, melkeprotein, hvetemel eller mandler. Dette utelukket vel egentlig det meste av maten jeg brukte å spise på det tidspunktet. Jeg sleit veldig med å finne ut hva jeg kunne spise, og motivasjon ble ikke bedre da magen aldri har vært verre enn i den perioden jeg kuttet ut disse matvarene. Jeg ga til slutt opp hele greia. Ernæringsfysiologen foreslo at jeg skulle prøve lav FODMAP dietten, men likevel ikke spise de matvarene jeg hadde slått ut på. En seriøs umulig oppgave spør du meg, hva er det som står igjen å spise da? Jeg har i senere tid begynt på denne dietten, men spist både egg og melk. Herregud for en positiv opplevelse! Nå kan jeg dra på trening uten å måtte gi opp mitt under økta pga magesmerter eller luft i magen. Jeg spiser ikke bare lav FODMAP matvarer, men jeg har endelig fått kunnskap om hva magen liker og ikke liker, og jeg kan planlegge. Skal jeg på fest så dropper jeg å spise mango eller andre høye FODMAP matvarer, dette kan jeg heller spise når jeg skal være alene. For noen ganger er det verdt å ha litt plager. Men det er gull verdt å kunne kontrollere de slik at det ikke går på bekostning av livskvaliteten. Jeg synes ikke denne dietten er snever eller vanskelig sosialt, den har tvert i mot gitt meg så mange muligheter! Nå kan jeg kose meg med pannekaker laget med egg og melk, for jeg kan love deg at det ikke er det samme uten!
Hei, ser det er noen måneder siden du skrev artikkelen, men jeg har noen spørsmål.
Jeg har nettopp vært hos en av dem som driver med IBS-skolen i Bergen, og h*n sa at årsaken til min IBS er at jeg ikke har de bakteriene jeg trenger i tarmen. Altså, ikke at jeg har for mange, som noen her nevnte, men at jeg rett og slett mangler dem. Løsningen ville være å følge FODMAP-diett, trene fire ganger per uke og ta probiotika. Da ville jeg bli slank (fordi FODMAP-mat er «slankemat» (og derfor anbefales visst ikke dietten til mennesker som er normal- eller undervektige)), jeg ville få tykt hår, fin hud og god mage. Mitt inntrykk var at jeg skal fortsette på FODMAP, ikke bare bruke den noen uker.
Eh, spørsmål; er du enig i disse tingene? Syns nesten det virket litt som om jeg ble «solgt» løsningen, da den ble fremstilt som om den ville løse alt. Alle problemer jeg hadde ville forsvinne, og livet bli fantastisk… Ble veldig revet med, men er nå litt usikker, da det virket litt vel fantastisk.
Synspunkter?
Godt å lese denne artikkelen! I går kom jeg hjem fra sykehuset med en brosjyre om low fodmap-dietten. Jeg prøvde å forklare overlegen at jeg hadde prøvd denne dietten i et halvt år uten særlig gode resultater, og med et depressivt forhold til mat på kjøpet. På slutten hadde jeg ikke lyst på noe som helst. Det er den verste dietten jeg har prøvd, nettopp fordi den er ekstremt komplisert, og attpåtil ikke særlig sunn. Jeg har langt bedre erfaringer med å bare kutte ut laktose og hvete + kutte ned på sukker. Ble ikke bra av det heller, men noe bedre. Jeg har hatt masse betennelser i tynntarmen og hadde i flere år en morbus crohn-diagnose, men jeg fikk bukt med betennelsene via scd (en annen diett – komplisert den også, men i det minste veldig sunn). Legen var svært avvisende til denne dietten, men nå, noen år etter, er han rett og slett sint for at jeg ikke vil gå på low fodmap. Jeg vurderte i går å gi den en ny sjanse, men ble mer og mer nedfor bare ved tanken.
Takk for gode tips, jeg tror heller jeg vil prøve noe av dette du skriver om:).
Hei. Jeg har levd et halvt års tid på en lav foodmap-diett. Det du beskriver om et kjedelig og lite variert kosthold kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg har et rikt og variert kosthold; Jeg baker mitt eget gode surdeigsspeltbrød. Jeg lager kaker med laktosefrie produkter og mel uten hvete. Jeg spiser ikke ferdigmat. Jeg spiser mange ulike typer frukt og grønnsaker og jeg spiser mye fisk. Jeg har blitt mer oppfinnsom med matlaging. Frokosten min bestod tidligere av havregrynsgrøt med eple, mandler og tørka frukt. Kjernesunt, trodde jeg! Mulig det, men det var ikke sunt for meg. Jeg kjenner meg heller ikke igjen i din beskrivelse av at det skal være så stressende å følge denne dietten. Skal jeg reise bort, tar jeg bare med meg brødet mitt, så finner jeg alltid noe jeg kan spise, ikke vanskelig i det hele tatt. Dette halvåret har jeg opplevd mye mindre stress enn jeg har gjort på årevis. Før jeg gikk over til foodmap-dietten måtte jeg hele tida sørge for å ha et toalett i nærheten, magen var konstant i ulage med nesten konstant diare. Å spise var en stor stressfaktor, så noen ganger lot jeg heller være å spise. Bare da hadde magen det bra. Nå er livet blitt så mye lettere fordi tarmen har det så mye bedre. Jeg vet at dietten ikke skal følges strengt over tid, og jeg har begynt å introdusere noen av sukkerartene for å finne ut hva jeg reagerer mest på . Men jeg har kjent på stor motstand mot å endre på et kosthold som fungerer for meg. Foodmap-dietten ble for meg en god vei til et bedre liv.
Kjenner meg godt igjen i det du skriver. Fikk diagnosen IBS for 6 år siden med beskjed om å stresse ned! Da hadde jeg slitt med magen i nesten 10 år. Hadde oppfattet at fiberrik mat gjorde ting verre, men har aldri fått forslag om dietter eller noe annet fra legen. Stresset besto i å alltid vite hvor nærmeste toalett var. Tydde ofte til potetgull og cola, da det syntes å få roet magen mest. Startet med lav FODMAP for bare to uker siden, men for en forskjell! 10 dager med normal avføring på rad!!! Trodde nesten ikke det var mulig. Og så ballongmage og store smerter fordi jeg hadde oversett at det var stekt løk i lunsjen jeg fikk servert. Tar nok litt tid før jeg blir rutinert på dette, men kommer aldri til å gå tilbake til tarmhelvetet jeg var i.
Hei! Jeg snublet over bloggen din i går og ville bare si at jeg satte pris på den, for en som sliter mye med disse tingene. Det er også min erfaring at et variert kosthold som består av de riktige tingene pluss ett liv med riktig type bevegelse kan være mer effektiv en reduksjonistiske dietter. Jeg har prøvd alle mulige eliminasjonsmetoder uten hell, men merket at jeg ble mye bedre da jeg begynte å kombinere mat. Det jeg også har forstått er at nesten all mat har noe positivt og noe negativt ved seg. Det er kun opp til den enkelte å finne ut hva som er bra eller dårlig. Dette er ikke alltid motiverende siden det involverer mye prøving og feiling, men det ender ihvertfall opp i at man ikke går rundt og er redd for at absolutt all mat mellom himmel og jord kommer til å forstyrre magen. Jeg har også kommet frem til at Norge er et elendig matland der det nesten er umulig å spise noe sunt om man er på farten og med relativt dårlig utvalg i butikkene. Jeg har også lært at trening er gull vært da det hjelper til med å bruke energien fra mye av karbohydrater samt tilfører kroppen mer energi til å fordøye og leve livet. Min vei fortsetter, men nå også med ditt innlegg i bakhodet.
Har du hørt om Vi-siblin, og effekten av å drikke det med litt vann hver dag? Jeg hører at det skaper balanse i tarmen.
Hei. Jeg tror absolutt at LAV Fodmap er bra for folk med IBS, eller som meg selv, Fibromyalgi. Men det triste med alle som til nå har gitt ut bøker eller skriver blogger om denne dietten, tar ikke hensyn til noe annet enn FODMAP. Hadde de i tillegg tenkt på sukker og dårlige fettkilder oppi det hele, hadde det faktisk vært et bra kosthold. Også synes jeg det er feil å presentere det som et kosthold man skal leve med. For dette tror jeg er et kosthold man kan ha til man har blitt frisk, også begynne å øke forsiktig med de matvarene man tidligere har reagert på. Etter hvert tror jeg man vil tåle det alle meste og kan leve på et vanlig, sunt kosthold :) Selv er jeg i gang med en kombinert lavkarbo og Lav FODMAP. (vel og merke SUNN lavkarbo med masse grønnsaker og salat, kokosfett og olivenolje. Ikke fløte og bacon) Jeg holder meg også unna svinekjøtt, da jeg leser oftere og oftere at folk med revmatiske lidelser merker stor bedring ved å kutte det ut :)
Ut i fra hva Landsforeningen for Fordøyelsessykdommer anbefaler så er det FODMAP-dietten som gjelder, så hvorfor vil du da anbefale noe annet? Dette har vært forsket på i så mange år, og det det som anbefales for de med irritabel tarm (7/10 har bedring) og de med Crohns/Ulcerøs kan også ha god effekt av det. Det som presiseres i et sånt kosthold er at man faktisk ikke skal spise på lav FODMAP mer enn 6 UKER før man begynner å introdusere en og en matvare. Dette er for å finne ut hvor hver enkelt toleranse for matvare ligger.
Derfor synes jeg det er interessant å skrive påstander som dreier seg om FODMAP over tid. Det har seg sånn at ingen anbefaler det, så hvorfor mener du at dette er standarden? Et eksempel er da Julianne Lyngstad, hun skriver spesifikt om hvor viktig det er å IKKE spise lav FODMAP over tid.
Også stiller jeg meg spørsmålet.. dette med sunnhet og FODMAP? Hva er da vanskelig med å spise på lav FODMAP og sunt? Jeg har selv spist på et rent, lavt FODMAP kosthold en periode nå med god effekt, og jeg synes det er så lett å spise sunt med disse matvarene. Hvorfor har det seg sånn at andre synes det da er vanskelig?
Jeg bruker Julianne Lyngstad sine bøker flittig og jeg synes det går som en drøm å spise på lav FODMAP. Utfordringen er selvfølgelig på restaurant, men hva med bakt potet, rene kjøttprodukter, potetbåter, sushi. Det finnes ting å spise der ute, og igjen, det er kun en periode på 6 uker man skal være så nøye.
Har du mulighet til å henvise til nyere forskning der magen blir mere sensitiv over tid med bruk av lav FODMAP? Det mtp på at det ikke anbefales å spise lav FODMAP over tid synes jeg det er interessant å forske på noe som ikke anbefales..
Og kunden din som begynte å spise sukker på grøten, hva er problematikken her? Alt handler jo om moderasjon av usunne matvarer. Det er vel bare ekstra lett å skylde på lav FODMAP.
Interessant innlegg.
Mange hopper nok på krevde dietter uten å tenke over at de nok ikke trenger å begrense seg så mye.
Mange blir nok også redde slik at de begrenser seg mye i kosten av den grunn.
Det er egentlig ikke så rart.
Her var vi så «heldige» at vi hadde allergier som slo ut på prøver.
Matdagbok var vanskelig følte jeg ikke jeg fikk til.
Jeg klarte ikke å finne synderene.
Så jeg endte opp med å lage en elektronisk mat og symptom dagbok i form av en app.
Den hjalp og hjelper meg enda masse hver dag.
Du vet hva de sier «skal det bli noe, må mandager det selv»
Hei. Veldig flott at du har funnet en vei for magen din som hjelper for deg. J Jeg har IBS og har levd med dette i mange år og har både dårlige og gode dager. Uten Low foodmap dietten som er en diett for å finne ut hva du ikke tåler og elimminere matvarer som tarmene ikke klarer fordøye. Det betyr ikke at du skal være i streng faste hele livet. Og ja noen gjør desverre det. Men de har nok kanskje ikke fått no oppfølging eller korrekt rettledning? Det finnes IBS-skole på både Haukeland, Stord og andre steder der en kan få hjelp.
Denne dietten er også basert på forskning, men en har en lang vei igjen å gå.Jjeg lurer på hva du baserer dine påstander på? Jeg kjenner også til folk som dietten ikke fungerer på. Men folk er ulike så det som fungerer for en trenger nødvendigvis ikke å fungere på alle. Flott at du vil fokusere på at hva andre ting en kan forsøke dersom low foodmap dietten ikke fungerer. Men jeg synes det er dumt at du som ikke er hverken lege eller spesialist på tarm osv «angriper» en diette som kan være et hjelpemiddel på veien for de som har irritabel tarm fordi den ikke fungerte på deg? Eller eventuelt folk du kjenner til.
Hei! Hva slags kilder referer du til når du sier at «nyere forskning viser at …» når det kommer til low-fodmap? :-) Er enig i påstandene dine. Skrev selv masteroppgave om hvordan tarmfloraen til IBS-pasienter ble påvirket av low fodmap.
Hei
Jeg har vært på Haukeland på ibs kurs, tatt kolonskopi og fikk diagnose irritabel tarm.Har betennelse i spiserøret,som gjør at jeg må kutte ut enda flere matvarer.Betennelsen i spiserøret mener legen kommer av magen.Har vært gjennom 4 uker med kun lav fodmap mat,endte med å bli 60-70% bedre,men raste ned i vekt og mistet mye muskelmasse.Etter det følger jeg lav fodmap dietten sånn passe.Siden jeg ikke tåler melk overhodet og egg dårlig,blir lav fodmap dietten veldig ensidig for meg og jeg spiser det samme hele tiden.Har i det siste gått opp i vekt og det er fordi det er mye sukker og stivelse i at det glutenfrie…Føler jeg trenger veiledning når jeg må kutte ut flere ting enn lav fodmap dietten krever.
Hvordan får man kommet seg på ibs kurs på Haukeland ?
Hei!
Har følgt lavFODMAP-dietten i en uke nå, men har ikke merket noen forskjell på mageproblemene. Har bare følt at jeg har blitt mer stresset og må sjekke innholdet i hvert eneste produkt for å se om jeg kan spise det eller ikke. Hvor lenge må man følge dietten før man merker endringer? Har Ulcerøs Kolitt og er inn i en periode hvor symptomene har forverret seg veldig og prøver alt for å stabilisere det igjen. Når jeg er i gode perioder, har ikke noen mat negativ effekt på meg og jeg kan spise alt. Er litt frustrerende da at når jeg kutter ut den «dårlige» maten som jeg har spist tidligere, så hjelper det fortsatt ikke.
Virket som du veldig god kompetanse på dette feltet så ville spørre. Håper på svar :)
Denne nettside er en eksempel av en nettside som fokuserer på påstander og meninger istedenfor fakta og forskning. Hvis man tar tid og lese anbefalinger fra Monash University er det kun anbefalt å være på den restriktiv lav FODMAP i 6-8 uker så for å gradvis introdusere matvarene igjen for å finne din individuell tålegrense for FODMAP. Man skal ikke kutte ut alle matvarene med FODMAP i evig tid!
Jeg også er skeptisk til individer uten utdanning eller fagkompetanse som skriver bøker eller tilbyr nettkurs for å tjene penger. Hold dere unngå disse! Monash Univerity har en bra nettside og App som gjør det å leve med ITS mye lettere. Den er også gratis men den er på engelsk.
Jeg vil også påpeke at selv om 90 % av folk har plager med fordøyelse, er det en stor forskjell mellom å få oppblåst mage, kvalm og litt luft i magen enn å få så store smerter at man er vekket midt på natten, mister sovn og over tid ikke fungerer. Det er som å likestille en vanlig stress hodepine med migrene.
Om mageproblemene dine er «plagsomt» sikkert er ikke FODMAP riktig løsning. Om du sliter med mye smerter, få ikke sove, er utslitt og har prøvde alt uten å lykkes les litt om dette på Monash University sin nettside http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/
Jeg fikk anbefalt kosthold fra en gastrolog spesialist på Drammen sykehus etter en lang periode av feil diagnose og feil kosthold. Jeg var skeptisk men prøvde. Dette angre jeg ikke på! Jeg har blitt kvitt magesmerter, sover bra, har mer energi og jeg har også blitt kvitt muskel kramper som jeg ikke trodde var tilknyttet til mat! At lav FODMAP er kjempe vanskelig er overdrevet. Siden vi alle reagerer på forskjellige FODMAP, er det ikke nøvendigves at man må kutte ut alle matvarene. Det er fortsatt mange frukt og grønnsaker som er lav FODMAP så man kan spise variert. Mange også tåler spelt og havre. De fleste tåler en is eller kakestykke innimellom uten store konsekvenser så lenge man unngår det man reagere på til daglig. Ja det er vanskelig å spise på restaurant om man må kutte ut løk og hvitløk, men jeg har blitt overrasket på hvor hjelpsomme de som jobber på restaurant faktisk er om man be om noe uten disse ingrediensene.
Igjen er vi individer. Det er viktig at hver enkelt finner det som fungerer for dem og ikke fordommer de som får hjelp av lav FODMAP om du selv ikke får hjelp av det. Astma medisinen gir ikke fordeler for de som ikke har Astma, jeg kan tenker at lav FODMAP kanskje ikke gir fordeler for de som ikke har ITS, men man kan ikke overse hvor mye hjelp de med ITS over hele verden får. Igjen understreker jeg å se på nettsiden til Monash University da de har fagkompetanse heller enn meninger.
Hei
Takk for artikkelen om FODMAP.
Hva med å tilføre de gode bakeriene for å styrke tarmfloraen? Har hørt om syrnet og gjæret melk(kefir) gir god balanse i tarmsystemet, og dermed bedre fordøyelse og velfungerende nedbryting uten plager. Har lest om d og sett dokumentarer på TV om forskning om hele, Israelske og britiske forskere var med på dette. Hva mener du? Er det lurt å la barn drikke kefir, hvis ja hvilken mengder pr. dag?
Takknemlig for svar.?
Ta
Du har jo misforstått dette med LOW FODMAP totalt. At Det du skriver at det er så mange matvarer en må unngå, dette er i en 6 ukers periode. så skal man etterhvert tilføre en og en matvare tilbake i kostholdet. Om så dette tar noen mnd så er det verdt det. Det du skriver her gir du helller ingen støtte i noen som helst forskning?!
Hei Helene! Fantastisk god artikkel, jeg er en jente på 23 år som akkurat har fått diagnosen Ulcerøs Kollitt. Jeg er helt enig i at det kan ikke være sånn at man bare «må gå på medisiner» resten av livet, og spise kun ditten og datten resten av livet. Selv om det er det de fleste sier når man har Ulcerøs Kollitt. Det må gå an å hele tarmen på et vis, og gjøre tarmen «frisk» igjen. Har du lest boken «Breaking The Vicious Cycle»? Har akkurat bestilt den på Amazon, den er skrevet av en biokjemiker og mikrobiolog, som da må ha mye kunnskap på dette temaet. Boken har fått fantastiske kritikker fra folk som har Crohns og Ulcerøs Kollitt. I den dietten de snakker om der snakker de også om å lage kraft av bein, da det hjelper å hele tarmen. Jeg går nå på Asacol, cortiment (kortidss steroide kur på 8 uker), i tillegg til lokal behandling med Salofalk. Litt småkjipt å måtte bruke sommerferien til tilheling, men jeg ble i godt mot igjen når jeg leste artikkelen din. Tusen takk! Det er håp! Og det er mulig!
Hei!
Har du foresten noen tips angående soppinfeksjoner i underlivet som kommer tilbake og tilbake? Tenker det gjerne har sammenheng med hva som skjer i tarmen.
Jeg har startet med kokos olje hver dag + MCT oljen og aloe vera. Og en probiotika.
Takk for god informasjon skrevet på en rett frem og enkel måte! =) Ikke minst gode tips. Dette med gelatin går igjen og gir jo god mening i teorien, men jeg sliter med en ekkel følelse i magen etter at jeg har spist det. Kan aldri huske å ha opplevd å bli slik vond/uvel etter å ha spist ferdig gele tidligere og det er jo mye mere rare ting oppi der tenker jeg. Har opplevd dette med både dyrt gelatinpulver fra div helsekoster og ‘vanlig’ gelatinpulver og plater fra matbutikker. Har vært både med gelegodis og fromasjer og i sauser. Hva er det i gelatin jeg kan reagere på, reagerer så og si på ingenting ellers annet enn om det blir for store mengder og jeg spiser jo kjøtt helt fint ellers.. Kanskje litt sært spm, men verdt et forsøk xD
Takk, dette var godt å høre etter todagers kurs som jeg trodde skulle handle om IBS, men som lignet mest på en promotion av Lowfoodmap og forfatteren av bøkene … Det du sier her er ting jeg har følt på lenge, takk igjen!
Hei. Litt for lang artikkel til at jeg har lest alt (sliter med fatigue og konsentrasjon) så beklager om jeg tråkker inn i noe du har delt… Men, lav fodmap handler for det første om å eliminere, for så å reintrodusere. Det er ingen som skal gå på streng diett over tid, da vil man så klart møte på mangler og snevert kosthold. Håpet er jo at mange nok ernæringsfysiologer skal ha kunnskapen og kunne veilede godt for å unngå økt sukkerinntak feks :)
Når det er sagt vil jeg gjerne se din kilde til at denne dietten over tid endrer bakteriefloraen over tid. Du spurte en forfatter av en bok, som ikke kunne svare på det. Men du kan ikke bare kaste påstander uten å vise til faktisk forskning.
Og forøvrig går jeg ikke på dietten, men den har hjulpet meg å finne alternativer til mat jeg vet jeg reagerer på, som jeg har «forsket» meg frem til selv over 8 år. Har andre diagnoser, men sansynligvis ibs i tillegg. Og ja, det er jævla utfordrende å gå på restaurant å unngå hvitløk! Men det må jeg, for å ikke være syk i flere dager og i verste fall havne på sykehuset. Så en generell forståelse for dietten, og større kunnskap om behovet for å vite hva maten inneholder, trenger vi virkelig!
Hei!
Kom tilfeldigvis over denne siden og leste med stor iver. Jeg har blitt bedt om å se på Lav Fodmat dietten og styrer noe voldsomt med hvordan legge om alt – også i forhold til middager da jeg har mann og barn. Jeg har de siste dagene komt litt inn i all lavkarboeb, men det føles feil å kutte så mye mat uten at jeg helt sikkert vet hva som feiler meg.
Takk for fin tekst! Jeg har tatt notater gjennom lesningen og vil herved prøve dine anbefalinger – istedet for å kutte på nesten alt jeg liker.
Jeg er spent! :-)
Hei, interessant lesing dette. Hvis jeg forstår deg rett så mener du at FODMAP som verktøy er bra, men at altfor mange tror dette handler om en fast diett.
I mine øyne er det en riktig tolkning. FODMAP er en metode for å finne hva du reagerer på og hvor mye du reagerer. Ved først å fjerne mye fra kostholdet en periode for så å gjenintrodusere ting er en metode som er krevende for de fleste. Som du selv skriver så vil det å fjerne mat i seg selv gjøre tarmen mer sensitiv – ergo kan det å gjenintrodusere mat gi ubehag som fører til at man dropper maten, selv om en gjenintroduksjon over tid ville kunne gitt toleranse.
Når man i tillegg tar med de momentene du påpeker rundt stress, som igjen er formet av livssituasjon, så beveger man seg i et komplekst landskap hvor det er svært mange parametre man ikke har kontroll over. Det er derfor ikke så helt lett å vite hva som er hva i forhold til reaksjoner.
Jeg tror likevel prinsippet omkring FODMAP er et godt utgangspunkt, men det er krevende både å forklare og gjennomføre.
Så du anbefaler ikke en low FODMAP-diett, bare en diett basert på low FODMAP prinsipper? Det du anbefaler er jo akkurat det samme som low FODMAP er, bare at du anbefaler ikke å eliminere for så å reintrodusere. Du anbafeler bare å «fjerne det du ikke tåler». Noe av poenget er jo at det er vanskelig å vite hva man ikke tåler fordi alt er innbakt i hverandre i et kosthold. Det nytter ikke å si at «kutt ut gluten hvis du reagerer på det» når man ikke vet om man reagerer på gluten nettopp fordi reaksjonen oppstår når maten er vel ute i tynntarmen. Da er det plutselig ikke så lett å vite at det gjalt den pannekaka jeg spiste for 4 timer siden. Hele poenget med low FODMAP er jo å fjerne alle de tungt fordøylige karbohydratene for så å REINNFØRE dem litt etter litt for å se hvilke man eventuelt reagerer på. Du må sette deg inn i HELE dietten før du uttaler deg. Det dreier seg overhodet ikke om et permanent, restriktivt kosthold. Det er restriktivt i ca 4 uker mens du fjerner alle disse hovedgruppene fra kostholdet ditt. Forøvrig det samme som ernæringsfysiologer gjør når de tester hva du kan reagere på. Forskjellen er bare hvordan reinnføringsfasen arter seg.
Du uttaler deg som du kan dette bedre enn en som har betydelig høyere utdannelse og erfaring enn deg selv. Så med andre ord er du som har en bachelor i ernæringsfysiologi bedre egnet til å fortelle meg hvordan jeg skal spise enn anbefalinger som kommer fra mer enn 10 års forskning ved Monash University i Australia? Dietten er ikke tatt ut av det blå. Det er lang og tung forskning over mange år som ligger bak.
Det er nok riktig at du kan hjelpe mange med deres mageproblemer, men det du presenterer her er en meget lettbent og «Light» utgave. Mange vil nok ha nytte av det du presenterer, og du tjener nok gode penger på dem, men jeg for min del stoler mer på forskening og resultatene av den.
Takk for fornuftig inlegg, basert på noe annet enn følelser og anekdoter . Må si jeg fortviler litt over alle bachelorene som løper rundt tilsynelatende uten noen slags forståelse for vitenskapelig prosess.
Veldig interessant innlegg. Jeg syns du tar opp et viktig poeng. Men kanskje også misser litt på hva som er hovedpoenget? Jeg tenker at lavFODMAP dietten I seg selv ikke er problemet, men hvordan folk «selvvurderer» om og når og hvordan de skal gå på den. Min egen søster er en selvdiagnostiker som har bestemt seg for at hun skal leve glutenfritt, uten å ha cøliaki. Jeg kjenner flere som bare har bestemt seg for å leve lavFODMAP, uten diagnose eller mål og mening, bare å være snillere med tarmen…tror de selv. Jeg selv går på dietten nå, som en del av utredning for min IBD, men I samarbeid med kostholdsveileder på sykehuset. Det har aldri vært snakk om å leve rent lav FODMAP hele livet. Kun I en måned eller to. Så skal man begynne å teste ut de høye FODMAPene og finne ut hvor toleransegrensen ligger. Så kan man med bakgrunn I det gå tilbake til å spise normalt, men med en bedre forståelse for hva kroppen spesielt ikke liker. Og så ta et valg om å spise det eller ikke, eller kanskje redusere inntaket I hvert fall. Jeg tenker som så at hvis jeg finner ut at jeg kan drikke melk, så er det flott, men jeg trenger ikke akkurat drikke en liter om dagen av den grunn.
Det har litt lett for å bli hysteri ut av slike kurer, hvor man drar ting for langt. Har stor tro på det du sier om at å leve totalt lavFODMAP kan potensielt skade like mye som det hjelper.
Husker da Fedon dietten var populær. Folk kunne jo ikke spise hos andre folk for det var nei-mat I hytt og pine. Men da jeg leste boken til Fedon så var det jo ikke det han sa I det hele tatt. Han sa «reduser». «Tenk på hva du har I deg og hvor mye». LavFODMAP, Fedon, lavkarbo, 2-5, jeg syns folk tar dietter ut I det ekstreme. Å leve et liv hvor man bare skal gi opp ting, æsj nei. Mat er altfor godt!
Syns du kommer med veldig mye bra tips her. Liker tipset om gelatin, det skal jeg prøve! Tilbake så tipset kostholdsveilederen min meg om at alt korn som lager slim er bra korn. For eksempel hvis du legger havre eller chiafrø I vann så vil det bli en sånn slimete hinne på det. Mens hvete og bygg for eksempel vil bare synke og ligge der helt lik. Var noe om at havre og chia er vannløselig, og da lettere for tarmen å fordøye.
Stå på, gleder meg til neste innlegg.
Når skal vi drikke vann og hvor mye ?
Hvordan brukes Aloe vera i forhold til tarmproblemer?
Jeg tåler INGEN grønnsaker (bortsett fra kokte poteter), har levd på 6-7 ingredienser i 5 år og kan ikke spise NOE annet……helt forferdelig… får symptomer ala matforgiftning med kraftige magesmerter og diare…..så ille at jeg kaldsvetter og svimer av. Kan ikke spise noen grønnsaker, frukt, bær (bortsett fra amerikanske blåbær….tåler ikke norske villblåbær), meieriprodukter, kornprodukter( heller ikke glutenfritt som maismel, mandelmel, glutenfri havre eller bokhvete), ikke NOE råkost av noe slag (spiste litt agurk en gang og endte opp med diare i nesten 14 dager), ikke frø, kjerner, linser eller nøtter, tåler ikke sukker eller honning/sirup, ikke kullsyre. Kan spise egg (MÅ være hardkokt/gjennomstekt), kjøtt, fisk og poteter…..thats it!! Vet ikke hva jeg skal gjøre… får diare av ALLE tilskudd… glutamin o.l. Sosiale tilstelninger skys som pesten….
Jeg var så «dum» å spise litt godt kokte gulerøtter på nyttårsaften…..endte med å tilbringe natten på do og er enda ikke bra…. ?
Hei
Kunne du ha linket den nyere forskningen som du henviser til i denne artikkelen ? Når man hentyder til forskning så er dette en god praksis slik at leseren selv kan lese over kvaliteten på studiene du henviser til.
Ellers så er det noen interesange tanker du har gjort deg, som jeg ikke har grunnlag for og si om er riktige eller gale, og siden jeg ikke gjør opp meningen min basert på «følelser» så ville det ha vært veldig interesangt og se studiene som det var referert til.
Vil også si at det du sier om at Ingen kan leve på fodmap er hyperbole. Generelt dårlig ide og snakke på vegne av totalbefolkningen.
Hei Helene ? Grunnen til at jeg skriver til deg er mine ibs plager. Ser at du også har hatt dette problemet. Vil så gjerne lære av deg hvordan jeg skal komme meg i mere normal kosthold. Dessverre bor jeg i nord og det er ikke bare enkelt å komme seg ned til deg for veiledning. Men viss vi blir enig så gjør jeg det også, for jeg føler at jeg kan gjøre alt for å bli bra. Ihvertfall nesten bra ? Jeg synes det er så vanskelig å leve på lowFODMAP diett. Vil gjerne ha tilnærmet normal kost p.g.a familien ?
Når du kommer med påstander som du oppgir at har forskningsgrunnlag, synes jeg det er useriøst av deg å ikke oppgi kilden. Jeg vil derfor be deg om å dele kilden bak denne påstanden du kom med:
«Nyere forskning viser at et lavFODMAP kosthold endrer tarmen til det negative over tid, og pasientene ender opp med et smalere mangfold av bakterier.»
Hei! Veldig interresant det du har skrevet her og enig i mye!
Jeg har selv slitt med IBS i 8 år nå, fikk vite om Foodmap for 6 år siden og har siden da gått på dietten. Jeg har ikke alltid fulgt den like strengt ettersom jeg har hatt perioder hvor magen har vært bedre, og jeg har enkelte ting jeg ikke reagerer på på den lista. Men de siste årene har magen min blitt verre og verre, og nå kan jeg så og si ikke spise noe i det hele tatt uten å få krampe lignende smerter i magen, diaré eller forstoppelse. Klarer ikke forstå hvorfor og legen vet ikke hva hun kan gjøre for å hjelpe, så jeg føler meg hjelpesløs og lei nå. Er 21 år og sliter med å fullføre videregående på grunn av magen min ?
Jeg hører dessverre dette fra mange, og jeg mener det er for lite fokus på ting som gjør godt for tarmen :(
Skummelt at dette innlegget fremdeles ligger ute på nett. Like skummelt er det at noen med bachelor i ernæring tenker de har fasiten i motsetning til hva medisin og vitenskap forteller.
Dessuten snakker du i mot deg selv, hele poenget med en Lav-fodmap diett er å nettopp følge den strengt i noen uker, for så å reintrodusere matvarer med fodmaps i små doser for å sjekke hvordan du tåler de ulike typene, hvilke typer du får flest symptomer av. Etter denne perioden hvor du får kartlagt hvordan du reagerer på de ulike fodmapene, spiser du mengde deretter.
Du selv råder jo i dette innlegget å styre unna en mengde fodmaps i matvarene du nevner over tid, samme om du kaller det fodmaps eller ikke. Jeg tenker du kanskje kan la leger få uttale seg om faget medisin, i beste fall havner jo du også under bolken «alternativ medisin» som du så riktig selv kritiserer.
Hei. Takk for en interessant artikkel.
Jeg er så utrolig enig med deg! Lavfodmap er umulig å følge. Skal man på middag til venner, kan man sitte å se på når andre spiser, om man skal følge dietten slavisk! Andre mennesker klarer ikke å forholde seg til en så streng diett, ikke en gang min samboer orker det. Selv med en lavkarbo diett, som jeg prøver å følge, er det vanskelig nok. Jeg føler jeg er uhøflig når jeg er invitert på middag, når jeg prøver å si at jeg er på diett og ikke kan spise alt!
Det er ikke så enkelt som mange sier at du tar mer grønnsaker istedenor poteter, dersom de ikke har kokt litt ekstra til deg.
Jeg har kjøpt Lavfodmapboken og har åpnet den kun en gang, men det var ok å lese at noen ting påvirker magen mer enn andre ting, men det finner man på nettet (gratis)
Jeg har, som deg, prøvd å tenke over hva som trigger magen min mer enn andre ting.
Jeg er veldig glad i sopp, hvitløk og løk. Jeg har funnet ut at hermetisk sjampinjong går greit, og kombinasjonen fersk sopp og løk i viltgryte sammen med fløte, gir uutholdelige luftsmerter. Bortsett fra det prøver jeg også å unngå rå løk og så får jeg heller tåle å bli litt oppblåst, bare jeg ikke får smerter..
Jeg merker magen min også blir bedre på en lavkarbo diett, men det er kanskje ikke så rart når alt av mel er kuttet ut pga dietten. :)
Mvh
Lisbeth
Hei Helene,
Takk for mye bra informasjon, dette er midt i blinken for meg.
Du sier både at Kål kan gi problemer med fordøyelsen, men at kål også inneholder glutamin, som er viktig for tarmbakterier.
Gjelder dette all slags kål, altså også hodekål og rødkål som er lav FODMAP?
En annen ting, Combocha er kjent som en god tarmhjelper, men er hoy FODMAP. Hva er din mening om dette?