Inneholder sponsede produkter
Hei fine!
Har du hatt en fin mandag? Første mandagen i 2016, tenkt det! Nå er det sikkert mange som har nyttårsforsetter om å spise sunnere eller føler for å detoxe all julematen litt?
For det første så kjører jeg ikke noe slags juicedetox eller rawfood diett etter jul. Disse tingene er ikke farlige og jeg er ikke imot dem, men jeg ser ingen grunn til å gjøre det nå. Jeg har mye større tro på å leve i harmoni med egen kropp hele året. Jeg ønsker å fokusere på å spise mest mulig sunn mat fremover, ikke på alt jeg ikke skal spise. Når det er sagt har jeg testet detox før, og det har sine foredeler. Mest av alt blir en utrolig bevisst egne (u)vaner og du setter mer pris på mat etterpå. Jeg detoxer kontinuerlig, både ved å spise ting som renser og opprettholder balansen i kroppen, men også ved å redusere hvor mye giftstoffer kroppen min må håndere. Kroppen renser seg selv, men vi kan hjelpe den på veien. I januar skal jeg fokusere litt ekstra på rens og velvære. Jeg har mine tips og triks som jeg gjør for å føle meg best mulig, og jeg deler selvfølgelig med deg!
Supermat
Jeg ville ikke levd uten min kjære supermat! Jeg har snart tatt chlorella av og på i 10 år, tenk det. Supermat er mat som er særdeles næringsrik og kan tilsettes et vanlig kosthold for å gi økt næringsinntak. Det er viktig for meg å understreke at supermat er nettopp det, mat! Det er ikke piller og pulver fordi det er kjemisk fremstilt. Det inntas ofte i disse formene for at det skal være lett å transportere og tilsette kostholdet. Jeg hadde ikke orket å ha et alge aquarium hjemme, hadde du?
Chlorella virker rensende og avgiftende, og er derfor perfekt etter en periode med mye tung mat, sukker og alkohol. Selv bruker jeg disse i tablettform året rundt, og det har jeg gjort siden jeg ble anbefalt dem for ME på Balderklinikken i 2007. Når jeg er flink til å bruke supermat merker jeg at jeg får finere hud og håret mitt har blitt mye tykkere også. En annen favoritt er purely greens max, en blanding av alger, gress og urter som er spesielt designet til det nordiske markedet av John Opsahl. Den skal gi økt energi, mental fokus og vitalitet, få deg til å ha lyst på kjæresten din rett og slett, hehe.
Drikk te
Jeg er fryktelig glad i kaffe. Selv om jeg mener kaffe er sunt (så lenge du tåler det) kan det bli litt mye i perioder. I januar skal jeg drikke mer te, og da blir det automatisk til at jeg drikker mindre kaffe. Akkurat nå er denne fra Pukka favoritten. Jeg er også fan av teene fra Yogi, teapigs og Løv. Kjøp deg gjerne en chai eller rooibos te, disse har en søtlig smak og helt fantastiske med litt melk i. Rooibos er spesielt gunstig for huden, alltid velkommen i vinterhalvåret når huden kan bli litt gusten.
Sitron, ingefær og eplecidereddik
Tre rensende produkter du finner på rema 1000! Det trenger ikke være vanskelig å gi kroppen litt ekstra kjærlighet og rens. Start dagen med et glass varmt vann med sitron. Drikk et glass til før lunsj med en ss eplecidereddik (ha det gjerne stående på jobben). Jeg har denne fra iHerb, men den fra butikken er helt grei. Det finnes også en økologisk en fra Helios på helsekost. Lag deg en deilig, sterk kopp ingefærte ved å ha skivet og skrelt ingefær i en kopp med varmt vann. Alle disse tingene er stimulerende på fordøyelsen og virker basisk. Mange opplever at de blir mindre oppblåst og får en bedre fordøyelse når de bruker disse rådene.
Jeg fokuserer på å spise masse grønnsaker, gjerne til alle dagens måltider. Jeg har en salat til lunsj og vamre grønnsaker til middag. Så er det suppe, masse suppe. Her får jeg lurt inn både kraft (styrkende), masse grønt, varmende krydder og urter. Det føles også ekstra godt å krype opp i sofaen med pledd og en bolle suppe når som gradstokken har krøpet nedover. Husk fett på grønnsaker, da smaker de mye bedre og du får tatt opp alle de fettløselige mikronæringsstoffene! Grønnsakene trenger ikke være rå, det er faktisk mange næringsstoffer som blir mer tilgjengelige etter oppvarming. Vi tar for eksempel opp mer lykopen (en antioksiant) fra varme tomater enn kalde. I tillegg er varmebehandlede grønnsaker lettere å fordøye.
Bruk gjerne litt frukt i salaten, og ha grønnsaker i smoothie. Mix it up!
Svett det ut
Kroppen har faktisk fire kanaler for utrensning; tarm, nyrer, lunger og hud. Kom deg ut i frisk luft og svett ut så skal du se at du merker det på helsen din. Skal jeg unne meg litt ekstra velvære tar jeg også noen minutter i badstu etter en økt på Elixia. Ta med deg en krubb og skrubb deg etterpå, før du smører deg inn i en god olje. Jeg er virkelig en sucker for velvære!
Har du behov for litt ekstra rens og pleie i januar?
Ingrid H says
Prøver å holde meg sunn hele året, men synes det er ekstra gøy i Januar fordi da er det så mange andre som har så god innstilling! Veldig glad i både chiafrø, kokosolje og rå kakao. Mine absolutte supermat-favoritter:))
heleneragnhild says
Helt enig Ingrid! Elsker alt du skriver :D Akkurat nå har jeg dilla på raw food mousse med råkakao! Chiafrø er gull for fordøyelsen, så supert til detox ;)
Kristine says
Hei! <3
Jeg titter innom bloggen din hver dag, og det gleder meg å lese at du kommer til å bruke mer tid på den fremover :-D Du er virkelig en inspirasjonskilde på mange måter!
Så lurte jeg bare på om du også tar spirulina, eller om du holder deg til best of greens og Chlorella? :-) Hva er forskjellen på Chlorella og Spirulina?
Klem fra meg <3
heleneragnhild says
Hei :D
Så utrolig koselig å høre! Jeg har aldri fått spirulina til å fungere for meg, chlorella er min alge :D Jeg har hørt fra mange at det er slik, at det er en av disse som passer best for oss. Både Sara og John har rådet meg til å lytte til kroppen og fortsette med chlorella :) ellers bruker jeg purely greens og purely greens max som begge inneholder litt spirulina, men det går helt fint. Forskjellen på de to algene er at de har noe ulikt næringsinnhold og virkninger på kroppen. Chlorella renser dessuten gjennom tarmen, mens spirulina går i lymfesystemet. Enten må en teste begge og se hvilken en liker, eller så kan en starte med purely greens max da denne inneholder mye forskjellig :) Stor klem <3
Helsedama says
Jeg er også utrolig glad i Supermatproduktene. Jeg valgte å gå for en rens (supercleanseprogrammet) til Supernature nå i januar. Passet så bra å gjøre det akkurat nå for meg:) Men det er det daglige som teller ellers selvfølgelig:)
heleneragnhild says
Så hyggelig å høre at du liker supernature. Kjempe deilig med skikkelig rens også! Vi som er flinke i hverdagen har jo like mye behov for å føle oss ekstra vel i perioder. Stå på :D
Maren says
Hva er dine tanker om kollagen? :-)
heleneragnhild says
Jeg elsker det! Jeg har skrevet et innlegg om det her: http://heleneragnhild.no/skjonnhetsmiddel/ :D
Kristine says
Hei! Hvilken gelatin anbefaler du? Er det det samme om den er fra svin eller okse? Vet du om http://www.tidsporten.no/products/rousselot-gelatin-fra-storfe-i-boks-600g2
den er et godt alternativ? :)
Du er super, HR!
heleneragnhild says
Tusen takk! <3Jeg bruker selv fra storfe, akkurat nå har jeg denne fra iherb: http://no.iherb.com/Now-Foods-Real-Food-Beef-Gelatin-Powder-1-lb-454-g/400, men har hørt mye bra om denne: http://no.iherb.com/Great-Lakes-Gelatin-Co-Beef-Hide-Gelatin-Collagen-Joint-Care-Unflavored-16-oz-454-g/52775. Nesta gang kommer jeg til å kjøpe fra tidsporten da jeg ønsker å støtte norske ildsjeler og den er dessuten billigere :D det er gelatin du skal ha sant? husk at det er forskjell på dette og collagen som jeg bruker i kaffen :)
Siri says
Hei! Jeg har noen spørsmål, som jeg håper du ikke tar ille opp. Jeg liker å være kritisk til informasjon, særlig når den er sponset. Ta dem heller som en utfordring, for jeg er ikke ute etter å «ta deg», er bare nysgjerrig ;)
Du kommer med en del påstander i dette innlegget rundt detox og supermat. Har du noe dokumentasjon å vise til?
Et kjapt google søk på «detox dokumentasjon» fører til flere artikler der forskere og leger mener det ikke finnes dokumentasjon for dette. Legger også ved en link der seniorforsker ved Folkehelseinstituttet uttrykker skepsis til å svette ut giftsstoffer:
http://forskning.no/2014/09/en-svett-myte-om-detoxing
Hva er dine tanker rundt dette? Synes du det er uproblematisk å blande dokumentert kunnskap knyttet til ernæring med udokumentert kunnskap når du gir råd?
Tror du at du som nettstudent ved Bjørknes (?) gikk glipp av noe av fagkulturen på universitetet? Har ei venninne som studerer klinisk ernæring ved UiO, og jeg opplever henne og medstudentene som mer kritisk til kilder enn andre som har studert over nett.
F.eks. var det for et års tid siden mye oppstyr rundt en meta-studie som skulle vise at mettet fett ikke var farlig. Denne var det flere bloggere som viste til. I ettertid har, slik jeg har forstått det av min venninne, man sett nærmere på studien. Mange av studiene/forsøkene som var tatt inn var svake. En intervensjon i et studie var f.eks. «spis mer fisk». Da de fjernet alle de svake studiene, kom man til et annet resultat. Slik jeg forstod det, var også personen bak metastudien uten ernæringsmessig utdannelse, han jobbet med statistikk. Det er mulig det siste er feil. Når jeg forsøker å google dette, kommer ingenting opp. Dette er jo gjerne et problem i media, der de sensasjonelle nyhetene kommer frem, og man ikke ønsker å innrømme feil. Et ekstraordinært eksempel er jo denne: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/utrolige-historier/slik-lurte-han-millioner-til-aa-tro-at-sjokolade-gjoer-deg-slank/a/23461315/
Hva er dine tanker rundt dette?
Håper på svar :)
heleneragnhild says
Hei Siri :)
Først må jeg bare si at skulle jeg funnet linker med «dokumentasjon» til alle påstander hadde det blitt betydelig mindre blogging her inne. Da blir hvert innlegg av en helt annen karakter og det blir en helt annen stil på bloggen. Som den er i dag er det mine erfaringer, blandet med min faglige tyngde. Jeg har fått mange tilbakemeldinger på at bloggen er nettopp dette, og det er det jeg ønsker.
Forskning innen ernæring er utrolig komplekst og det er ikke mulig å bevise noe slik mange tror. Dette er det mange grunner til, jeg kan nevne blant annet det at vi spiser såpass mange matvarer gjennom et helt liv, synergieffekten av ulik mat, andre miljøfaktorer, gener og psykisk påvirkning. I tillegg har du problemer med type mat og kvalitet som testes. Si at du skal teste om et tilskudd virker. Hvem skal ta det? Hva skal du bruke som eventuell placebo? Hvilket tilskudd skal du velge? Kan det blindes? Er det et fettilskudd? Skal da placebo inneholde fett og i så fall hvilken type? osv… Vi vet ikke engang sikkert hvorfor grønnsaker motvirker kreft, men skal vi da ikke anbefale folk å spise dem?
Du kan faktisk finne dokumentasjon på de aller fleste meninger innen ernæring, så det å linke til forskning er ikke et kvalitetsstempel i seg selv. Det er også enorme interesser knyttet til forskning. Så hva er egentlig dokumentert? Kolesterolrådene i de amerikanske rådene er nå stille fjernet, der er det ingen som går ut og sier at de tok feil. Det er flere lærere/professorer ved UiO som hardnakket nekter å slutte å snakke om at mettet fett fører til hjerte- og karsykdom, selv om denne dokumentasjonen er svært mangelfull.
Jeg har absolutt ikke gått glipp av fagkulturen, synes det er veldig synd at du opplever det slik. På Bjørknes er de veldig opptatt av kilder og jeg har rent A-snitt, da også i statistikk og bacheloroppgave (fra en sensor utenfor Bjørknes). Å gå på Universitetet er ikke ensbetydende med at en er flink i ernæring, og å gå på nett er ikke dårligere enn stedlig. Venninnen din er sikkert flink, det er ikke det. Det viktigste en lærer som student er nettopp det å lære å være kritisk til informasjon, men da også fra sine forelesere og fra bøker en får beskjed om å lese. Det er store diskusjoner blant ledende eksperter i verden, så å tenke at det en lærer på universitetet er en slags universell sannhet blir for meg naivt.
Jeg håper dette gir deg et innblikk i hvordan jeg tenker ;)
Siri says
Hei igjen. Takk, for svar.
Beklager litt dårlig formulering i et av spørsmålene. Jeg ønsket ikke å så tvil om din kunnskap, og er utrolig imponert over at du klarte å få A i snitt. Spørsmålet om fagkultur var rettet mot deg, fordi jeg var nysgjerrig. «Påstanden» om kildekritikken var mer generelt rettet, etter min oppfatning. Og jeg vet at det ikke finnes en universell sannhet innen ernæring, nok en gang gikk det litt fort for seg ;)
Jeg liker bloggen din veldig godt, selv om jeg ikke er enig i alt. Stå på videre.
heleneragnhild says
Takk for det, det er nok litt sårt for meg da jeg ønsket å gå på universitetet og bli ernæringsfysiolog fra jeg var 14 år. Hadde jeg ikke blitt syk hadde jeg gått der, men med ME under hele studietiden ble det umulig. Jeg tror det er viktig å se hver person for seg selv, og ikke sette alle i samme bås. Samtidig er det helt supert at du er kritisk, leser selv utrolig mye tull på blogger og nett, men orker sjelden å kommentere. Jeg mener det viktigste er å bidra med erfaring og kunnskap selv!
Anette says
Hei!
Hvor mange tabletter tar du daglig av Chlorella??
heleneragnhild says
Jeg tar 6-12 per dag, måler ikke men tar det på øyemål. Husk å starte med kun et par og jobb deg opp :D