Da jeg først fikk ME diagnose i 2007 var det svært lite hjelp å få. Jeg fikk en brosjyre fra ME-foreningen og et «lykke til», og det var det. Hele historien om min reise med ME kan du lese her. Mamma og pappa var selvfølgelig ganske desperate på å finne ut hva som kunne hjelpe. Jeg var sengeliggende, raste ned i vekt og i fryktelig dårlig form. Pappa er ekstremt skeptisk til alternativ medisin, så jeg har ikke testet hverken healing, akupunktur eller homøopati. Jeg er mer åpen enn ham forøvring, men var bare 18 år og orker uansett ikke sette meg inn i noen behandlinger. Jeg hadde allerede vært interessert i kosthold i mange år og visste hvor viktig mat kunne være. Før jeg fikk diagnosen hadde jeg også hatt jernmangelanemi da tarmen min ikke tok opp jern. Jeg endte med åtte runder med jerntransfusjoner før jeg fikk opp lageret mitt, men ble ikke i bedre form. Jeg lurte på om jeg kunne gjøre noe med kostholdet for å bli bedre, men jeg var alt for syk til å lage mat eller orientere meg om hva som var riktig for min kropp. Da mamma fikk tips om en lege på Balderklinikken som hadde mye kunnskap om ME, tok det ikke lang tid før vi hadde booket time. Jeg tok en rekke tester og kuttet ut endel matvarer. Jeg fikk også en rekke kosttilskudd jeg skulle ta. Jeg ble fast bruker av både Q10, chlorella, glutamin, B-vitaminer, mineraler og omega 3. Jeg kuttet gluten, sukker, melk og soya. Det var lite kunnskap og lite alternativer i butikkene, så vi måtte være kreative for å finne løsninger jeg kunne spise. Jeg spiste veldig lite, og i ettertid ser jeg at jeg kunne gjort så mye mer, hadde jeg hatt den kunnskapen jeg har i dag. Likevel hjalp kostomleggingen sakte men sikkert, jeg ble både bedre og sterkere.
Å legge om kostholdet var en av tingene som hjalp meg i min første runde med ME, men det har vært enda viktigere for min bedring etter runde nummer to. Før tilbakefallet gikk jeg langvarig på antibiotika fordi jeg slet så mye med huden min. Jeg hadde også tatt en sterk, bredspektret antibiotikakur i forbindelse med en kjeveinfeksjon jeg hadde på ferie i USA. Dette satte tarmfloraen min helt ut og jeg slet masse med magen. Det var virkelig ingenting jeg kunne spise og gikk konstand rundt med en mage som både var oppblåst og vond. Jeg tok en intolleransetest og slo ut på en haug matvarer. Så kjørte jeg en ny runde med diett uten ditt og datt. Jeg levde på grønn smoothie, quinoa og fisk, men ble ikke bedre. Huden min ble også stadig værre, uansett hvor sunt jeg spiste. Jeg kjente ikke effekt av kosttilskudd jeg kjøpe, da tarmen min ikke klarte å ta opp næringen den skulle. I senere tid ser jeg at jeg spiste alt for mye rå mat som tarmen min ikke kunne håndtere. Jeg skjønte heller ikke at jeg måtte hele tarmen min med riktig mat og tilskudd før jeg kunne nyte godt av alle tilskuddene jeg trengte. Etter at jeg helet tarmen har også huden blitt ren og jevn, en utrolig hyggelig bieffekt!
Hvordan jeg spiser i dag er slik jeg anbefaler andre med ME å spise. Jeg lever ikke etter en kjent diett, men vil kanskje kalle kostholdet mitt en blanding av vegansk og paleo, peganer, haha. Jeg spiser rene råvarer, lavglykemisk og fokuserer på næringsrik mat. Det er egentlig gode råd for hvem som helst med en kropp i ubalanse, noe en absolutt har ved ME. Jeg er selv mest opptatt av bedringen en kan få ved å legge om kostholdet. Det er veldig mange som spør meg om jeg er frisk, og hva som eventuelt gjorde meg HELT frisk. Jeg er ikke så opptatt av det, det viktigste er at jeg er bedre. Vi vet ikke hva ME er og vi vet ikke hva ME skyldes. Derfor er det også umulig å si om ME er noe en kan bli helt kvitt, eller om det er noe en må holde i sjakk. Jeg synes det er så synd at så mange forkuserer på hvem som har blitt friske, når bedring er så fantastisk! Det virker ofte som folk ikke mener det er vits å prøve ting hvis det ikke har gjort andre helt friske. Jeg vet i hvert fall at da jeg var på det sykeste ville jeg gjort hva som helst for å bli bare litt bedre. Jeg håper andre derfor kan finne inspirasjon i mine kostholdsråd ved ME. Vi er alle forskjellige, så dette er ikke ment som en bestemt oppskrift, men en beskrivelse av hva jeg har gjort fordi jeg mener det er riktig. Jeg har lang erfaring med sykdommen, men også en utdannelse innen ernæring, og sitter defor med mye kunnskap.
Tarmen er alt!
Det viktigste fokuset mitt har lenge vært å hele tarmen min. Dette har jeg gjort ved å få i meg mye næringsrik mat, ta de riktige tilskuddene og kuttet ut matvarer som kroppen min har reagert på. Det er mange som sliter med såkalte FODMAPS. Dette er ulike tungtfordøyelige karbohydrater som egentlig skal brytes ned i tynntarmen når de inntas i vanlige mengder. Mange klarer ikke å bryte ned disse, og det resulterer i at de kommer ned i tykktarmen. Der er det millioner av bakterier som spiser FODMAPS. Da dannes det gass og det kan gi både luft i magen, diaré, forstoppelse og smerter i magen. Det er funnet at mange med ME også har IBS, det er også funnet endringer i tarmflora hos mange ME pasienter, og mange beskriver mageproblemer som en del av symptombildet. Lav-FODMAP dietten har blitt populær blant IBS pasienter da den gir lindring av symptomer. Dessverre har dietten også en bakside. FODMAPS er nemlig mat for mange «snille» bakterier og uten mat vil disse dø ut og vi sitter igjen med en tarm som er enda mer sensitiv enn vi gjorde i utgangspunktet. Dette fører til at tåler færre matvarer og også lavere mengder av ulike matvarer, og vi sitter igjen med et svært snevert matutvalg. Det er derfor viktig å ikke hoppe på denne dietten uten å få veiledning i hvordan en kan hele tarmen samtidig. Vi vet at tarmen er ekstremt viktig for helsen, men vi har ikke oversikt over hva de ulike bakteriestammene gjør. Har du en god tarmflora bør du med andre ord ta godt vare på den :)
Fermentert mat, kraft (pluss eventuelt gelatin og collagen) og tilskudd har hjulpet meg enormt. I dag kan jeg være mye mer avslappet i forhold til hva jeg spiser, uten at jeg får ballongmage hver dag.. Jeg lager min egen surkål hjemme, spiser kefir, drikker aloe vera, tar probiotika og får i meg kraft så ofte jeg klarer.
Jeg lærte først om kraft gjennom bloggen til Gry Hammer. Hun roset denne grumsete væsken opp i skyene og jeg måtte prøve. Mamma fikk blod på tann og kokte kraft i litervis. De ble levert i leiligheten og jeg kokte suppe. Dette viste seg å være god næring for min ødelagte tarm. Jeg fikk da kraft rik på mineraler i tillegg til lettopptakelig næring fra varmebehandlede grønnskaer. Jeg tilsatte smør, kokosmelk og krydder for ytterligere næring. Det var selvfølgelig endel jobb å lage når kreftene var på bunn, men når den først var kokt hadde jeg mat i flere dager. Kraft er rik på mineraler og ulike aminosyrer som virker helende på tarmen. Prøv gjerne en av mine suppeoppskrifter helt uten gluten og melk; tomatsuppe, gulrotsuppe, linsesuppe og blomkålsuppe.
Kutt ut eller reduser matvarer du reagerer på
Før du hopper på low-FODMAP dietten, hva bør en kutte ut eller ned på? Jeg har snakket med mange ME-pasienter som sier at de prøvde å kutte gluten og melk, men sluttet fordi de ikke opplevde bedring. Dessverre ser jeg mange går i det jeg kaller glutenfrifellen. De bytter grovt brød og knekkebrød med glutenfrie alternativer fra butikken. Disse produktene er ofte basert på mais, ris og potet og dermed relativt næringsfattige. I tillegg kan de i seg selv gi mageproblemer, enten fordi de er for fine eller fordi de er basert på korntyper tarmen vår ikke er vant til. Jeg anbefaler deg faktisk å holde deg langt unnå glutenfrihyllene. I stedet bør du fokusere på å spise matvarer som er naturlig glutenfrie som grønnsaker, bær, egg, fisk, kjøtt og kokosprodukter. Selv spiser jeg så og si glutenfritt og alle oppskriftene på bloggen er glutenfrie hvis annet ikke er spesifisert. Jeg anbefaler at en kutter ut korn i en periode for å se hvordan kroppen reagerer. Mange får helt hetta av dette og skjønner ikke hva de kan spise. Jeg tenkte slik selv, men nå synes jeg ikke dette er utfordrende i det hele tatt. Korn er for mange vanskelig å fordøye og er ikke så næringsrike som mange skal ha det til. Det er ikke farlig å spise korn, men i de mengdene vi får i oss i dag blir det for mye. Korn bidrar med mye omega 6, noe som skaper en ubalanse mellom omega 6 og omega 3 i kroppen. Dette kan bidra til økt inflammasjon i kroppen, og det ønsker vi ikke, spesielt ikke når vi er syke.
Jeg baserer kostholdet mitt på rene råvarer; egg, fisk, kjøtt, grønnsaker, nøtter, frø, kokos og litt melkeprodukter. Når det gjelder det siste har jeg vært litt frem og tilbake, men landet på at jeg tåler å spise noe meieriprodukter. Jeg drikker ikke melk og reduserer inntaket der jeg kan (for eksempel ved å ha kokosmelk i suppe og mandelmelk i smoothie). Når jeg spiser melkeprodukter bruker jeg helfete (eller vanlige som jeg kaller det) utgaver, og gjerne syrnede. Jeg spiser produkter som er naturlig laktosefrie eller inneholder minimalt med laktose (smør, ost, rømme kefir og cottage cheese) og velger laktosefri fløte.
I stedet for å kutte ut grønnsaker en blir oppblåst av anbefaler jeg å varmebehandle dem. I tillegg kan en blende, stavmikse og juice, da er en del av fordøyelsen allerede gjort. Skal du juice, husk å begrense mengden frukt. Minst 2/3 av råvarene bør være grønnsaker. Slapp godt av når du skal spise. Tenn gjerne lys og ha det hyggelig rundt deg. Når vi er stresset fokuserer ikke kroppen på å fordøye mat, og dette kan gjøre deg oppblåst i seg selv.
Sukkerfri
Etter at jeg kuttet sukker i 2007 har jeg aldri sett meg tilbake. Livet uten søtsug er fantastisk! Det høres sikkert rart ut for mange, men det er faktisk mulig å leve uten svingende blodsukker og sjokoladesug. Dette betyr ikke at du aldri skal spise sukker igjen, men å kunne velge når du har lyst til å gjøre det er utrolig befriende. Sukker er med på å skape ytterligere ubalanser i tarmen og skaper svingninger i blodsukkeret som ME-pasienter er spesielt utsatt for. Hvordan en skal kutte ut sukker er et helt kapittel for seg selv, men jeg fokuserer alltid på hva en skal tilføre kostholdet i stedet for hva en skal ta bort. Det finnes mange gode alternativer til sukker, men det viktigste er å fylle tallerkenen med rene råvarer til tre faste måltider per dag. Spiser du nok til måltidene vil du automatisk ha mindre søtsug og et mer stabilt blodsukker.
Når det gjelder alternativer til sukker bruker jeg selv stevia, sukrin gold, kokosblomstsukker og honning i begrensede mengder. Det er helt topp at det finnes så mange alternativer nå, samtidig er det ikke lurt å spise dette til flere måltider, hver dag. Vi ønsker å redusere sukkeravhengigheten og da må en faktisk kutte i mengden, ikke bare bytte. Mange reagerer også negativt på ulike søtningsmidler, så test og se hvas om fungerer for deg. Dette er mest sannsynlig igjen knyttet til tarmbakteriene dine, og i hvilken grad de kan bryte ned ulike karbohydrater.
Karbohydrater, fett og protein
De fleste ME-pasienter har lave aktivitetsnivå og det er derfor fordelaktig med et kosthold med en mindre andel karbohydrater. Dette snakket jeg også om med den kliniske ernæringsfysiologen på ME-senteret sist jeg var der. Vi bør være spesielt forsiktig med inntak av raske karbohydrater, men mange har gått av å redusere inntaket fra ris, pasta, potet og korn. Noen reagerer på fruktose og bør redusere inntaket av frukt. For meg fungerer det å fokusere på grønnsaker og bær, også spiser jeg frukt innimellom når jeg har lyst på det. Det er ingen næringsstoffer en finner i frukt som en ikke kan få fra grønnsaker. Bær er svært rike på antioksidanter og vitaminer, men inneholder langt mindre sukker enn frukt. Den eneste frukten som ME-pasienter har spesielt godt av er avokado da denne bidrar med enumettet fett og gir god metthetsfølelse. Frukt er på ingen måte fy-mat for en ME-pasient, men det er ikke noe en bør basere kostholdet sitt på.
Hvor mange måltider en bør ha per dag er et mye debatert tema, men jeg synes tre hovedmåltider og maks to mellommåltider er fint. Det krever faktisk endel av en syk kropp å fordøye mat og når vi spiser for ofte får ikke tarmene gjort jobben sin skikkelig for så å få «hvile». For å holde seg mett mellom måltider er det viktig å få nok proteiner og fett til hvert måltid. Mine favorittkilder til protein er egg, fisk, kjøtt, nøtter, frø, linser, kikerter og ulike proteinpulvere. Sistnevnte er ikke noe must, men veldig greit å ha i smoothies for å gjøre dem mer næringsrike. Når det gjelder fett er smør, kokosolje/melk, avokado, nøtter, olivenolje og fete meieriprodukter gode kilder. Hold deg langt unna vegetabilske oljer som soya, mais og solsikke. Disse har et høyt innhold av omega 6 og bidrar til ubalansen i de essensielle fettsyrene slik jeg nevnte i sted.
Jeg spiser vel det en kan kalle en karbohydratredusert kost, med fokus på matvarene jeg har beskrevet. Jeg anbefaler dette til andre med ME da kostholdet er inflammasjonsdempende og blodsukkerstabiliserende. I tillegg har jeg holdt vekten gjennom hele syksomsperioden. Mange vil sikkert si at det er feil å fokusere på vekt, men jeg vil si at det er helt greit å ikke ønske å gå opp i vekt når en ligger hjemme og ikke kan gjøre så mye med det. Det blir rett og slett en ekstra byrde, og overvekt er i seg selv belastende for kroppen.
Tilskudd
Det er mye diskusjon rundt kosttilskudd og nødvendigheten av dette. For meg har det vært helt essensielt og jeg føler meg mye bedre i de periodene jeg bruker tilskudd. Jeg er fortsatt stor tilhenger av chlorella, og jeg bruker selvfølgelig den fra supernature da kvaliteten på den er fantastisk. Kvaliteten på supermaten til supernature er grunnen til at jeg har valgt å bli ambassadør for dem. Jeg stoler på produktene, produksjonen og forpakningene. Jeg bruker endel ulik supermat, men hvilke jeg anbefaler varierer fra person til person, så jeg kan ikke komme med noe konkret anbefaling her. Jeg skal ha et foredrag i Oslo i samarbeid med supernature om blant annet ME og kosthold i mars 2016. Der vil det selvfølgelig bli mulighet til å stille spørsmål om supermat. Ellers anbefaler jeg omega 3 fra omega cure, tilskudd av gelatin ved tarmproblemer og fermentert mat (uten at dette er et tilskudd). Mange med ME bruker også ulike aminosyrer som glutamin, og koenzymer som Q10, men dette blir mer individuelt igjen. Det vil aldri være slik at et tilskudd kan kurere ME, det er heller ikke lov til å markedsføre at et kosttilskudd kan helbrede sykdom. Det kan være et fantastisk supplement til et bra kosthold.
Konkrete råd helt til slutt
- Fokuser på rene råvarer og lag mest mulig mat fra bunnen av.
- Lag store porsjoner og frys ned så har du mat lett tilgjengelig.
- Få i deg nok fett og protein til alle måltider.
- Spis så mye grønnsaker du orker.
- Ha bakedag en dag i uken hvor du baker brød, knekkebrød og lager frokostblanding uten korn, se oppskrifter i arkivet.
- Gå på butikken en gang i uken og planlegg så du har alle matvarer du trenger, spør gjerne om hjelp til dette.
- Spiser du mye ren mat er det viktig at du salter maten. 70% av saltinntaket vårt kommer fra ferdigmat, så lager en alt selv kan det lett bli for lite. Jeg fikk selv lavt blodtrykk og dette bedret seg da jeg økte saltinntaket.
- Ta riktige tilskudd for deg, mine must er omega 3, D-vitamin, aloe vera, chlorella, magnesium og probiotika.
- Unngå koffein da det øker stressresponsen i kroppen. Jeg drikker i dag vanlig kaffe, men holder meg til en kopp og velger koffeinfri kaffe hjemme.
- Dette ble langt, likevel føler jeg at jeg kunne skrevet siden opp og side ned om dette temaet. Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet hvis du lurer på noe, det er sikkert noen som lurer på det samme. I starten er det svært overveldende å legge om, men det er virkelig verdt det! Denne uken skal jeg møte en som har gjort noe av det samme som meg, og også fått stor bedring. Det er håp og en kan bli bedre og til og med helt frisk med riktig hjelp, også fra ME. Aldri gi opp <3
lovelyliller.com sunne oppskrifter says
KJempeflott innlegg! Deler :)
heleneragnhild says
Tusen takk <3
Helene says
Hei Helene Ragnhild,
Tusen takk for et utrolig inspirerende og motiverende innlegg.
Jeg har ME og har slitt utrolig mye med irritabel tarm i flere år i tillegg til å ha utviklet intoleranse mot diverse matvarer. Selv om jeg det siste året har hatt en betydelig forverring av sykdommen er jeg fortsatt overbevist om at kosthold har en stor innvirkning på kropp og helse. Siden januar i år har jeg lagt om kosten og følger allerede mange punktene som du beskriver over (kuttet ut sukker, gluten, alt av melkeprodukter, i tillegg til egg). Jeg lager så og si all mat fra bunnen. Jeg merker likevel det er noen punkter jeg gjerne skulle ha forbedret og har i den anledning noen spørsmål som jeg hadde satt stor pris på om du kunne svart på:
1. Jeg har hørt så mye bra om kraft men har før syntes det virker så energikrevende å koke ben etc. Er dette noe man kan få kjøpt? Har du i såfall noen anbefalinger om hvor jeg bør kjøpe det?
2. Du skriver at man bør ha tre faste måltider og maks to mellommåltider. Her er ikke jeg så nøye og spiser kanskje litt mer når jeg føler for det. Har du noen faste tidspunkt på dagen du spiser? Eventuelt noen tips til hvordan jeg kan få litt mer struktur på måltidene?
3. Kanskje du kunne delt et forslag til en slags matplan til oss lesere? For eksempel hva du typisk spiser i løpet av en dag for å få i deg alle nødvendige næringstoffer.
4. Et annet forslag er å lage et separat innlegg om kosttilskuddene du tar; hvilke funksjoner de har, og hvilke doser du anbefaler etc. Selv tar jeg glutamin, molkosan, D-vitamin i dråpeform (morgen) og omega-3, melkesyretabletter og multivitamin (ettermiddag). Vet ikke om du kan gi et kort svar i kommentarfeltet om dette virker som en bra sammensetning og om det evt er noe det er for mye eller for lite av?
Nå ble det mange spørsmål her; du er absolutt ikke nødt til å svare på alt :-) Jeg er bare så engasjert selv og vil gjøre alt jeg kan for å bli bedre!
Til slutt må jeg bare si at jeg er veldig glad på dine vegne at du har blitt bedre og at du må være stolt av deg selv som har stått sånn på for å få det til!
Beste hilsner,
Helene
heleneragnhild says
Hei Helene :D
1. Du kan kjøpe kraft på jacobs for eksempel, men det er dyrt og det er virkelig ikke vanskelig å lage! Jeg kan lage et eget innlegg om dette, men det er bare å slenge bein eller f eks kyllingskråg i en stor gryte emd vann og litt grønnsaker og la det stå og putre. Mamma lar det stå en hel dag, da blir den full av gelatin og fantastisk næringsrik. Skjekk bloggen til kraftmammaene og Gry sin blogg!
2. Jeg har ikke faste tidspunkt for når jeg spiser, men jeg prøver å spise nok til måltidene. Da blir det mindre småspising automatisk.
3. Mange etterlyser dette, skal se hva jeg får til. Er litt forsiktig med å legge ut akkurat hva jeg spiser da det er svært individuelt hvor mye mat en skal ha, og mitt kosthold er ingen fasit for noen andre.
4. Sistnevnte blir noe av det samme. Ønsker en såpass detaljert informasjon er det bedre at en kommer til individuell veiledning. Nå som jeg er ferdig utdannet tilbyr jeg veiledning i Oslo på Skøyen ;)
Takk for spørsmål, veldig fint å få tips om hva dere ønsker å lese mer om også :D
Stor klem :D
Lillian says
Hei?
Er det mulighet for å få en time til veiledning hos deg mellom 25/8-10 og 27/8-19 ??
Mvh Lillian
Camilla says
Du tror ikke kroppen din kan få en «overdose», som kan bidra til at du blir dårlig (opprettholder sykdommen) når du tar så mye kosttilskudd i tillegg til å «spise riktig» da? Jeg mener; dersom man har et «riktig kosthold», altså spiser variert og næringsrik mat, så skulle man i utgangspunktet ikke ha behov for noe tilskudd, utenom litt jern i ny og ne kanskje (dersom en er kvinne).
heleneragnhild says
Nei det ser jeg ingen grunn til. Jeg tar mest tilskudd i form av supermat som er mat med høy næringsverdi. Det er stor forskjell på dette og om jeg haddet tatt syntetiske vitaminer, særlig fettløselige da de akkumulerer i kroppen. Kosttilskudd som supermat er bra fordi mye av maten vi spiser i dag er ikke så næringsrik som ønskelig. Frukt og grønnsaker vokser for eksempel i jordsmonn med langt mindre mineraler enn tidligere og får derfor et lavere innhold av dette. Jern er faktisk et av kosttilskuddene en aldri skal ta uten samråd fra lege, da for mye jern er skadelig.
Kari says
Hvordan kan jern være farlig? :-)
heleneragnhild says
Kvinner mister noe jern når de har mensen, mens menn ikke har noen måte å utskille jern. For høye nivåer av jern i kroppen gir hemokromatose. Dette skyldes et forhøyet opptak i tarmen og skjer ikke med alle da det er en arvelig tilstand. Har en jernmangel bør en ta jerntabletter i samråd med lege slik at en kan passe på at en ikke får hverken for mye eller for lite jern.
Camilla says
Den meldingen var egentlig ment til «Helene», da jeg så alle kosttilskuddene hun tok…
Toril says
Flott innlegg!
Kan du komme med forslag på pålegg? Jeg har akkurat lagt om kostholdet, og synes som du i begynnelsen, at det er vanskelig å komme på «riktige» matvarer. Jeg prøver å kutte ut sukker, og enda viktigere – suketter og lightprodukter, hvetemel (kutter ned), melk (kutter ned), prossesert mat (?). Håper du kan komme med noen konkrete forslag :-) På forhånd takk :-)
heleneragnhild says
Hei Toril
Jeg spiser ikke veldig mye brød selv, så er ikke så kreativ på påleggsfronten. Men jeg anbefaler ost (det er en som er laget på geitemelk som heter Balsfjord som er veldig god), hjemmelaget sukkerfritt sytetøy, makrell i tomat, leverpostei, avokado, pesto, smør selvfølgelig og kjøttpålegg. Når det gjelder det siste er produktene til Berit Nordstrand som har kommet i butikk fantastiske!!
heleneragnhild says
Og egg selvfølgelig, det er jo det jeg bruker mest ;)
Positivt For Deg says
Åhhh så fantastisk at du skrev nettopp DETTE innlegget skjønne deg. Som om jeg skulle skrevet det selv- bare at jeg ikke har samme egenerfaringen hva gjelder ME. I tillegg satte du det så flott og godt opp i lyset. Jeg deler såklart. Det er trist at mange desverre ikke får denne informasjonen. Muligheten kaller jeg det. Så kan de velge selv hva de ønsker å gjøre. Som du skrev, ME- brosjyren var muligens ikke mye til hjelp med «lykke til». Det som også er utfordrende er å informere eller få åpne ører fra/av helsevesenet og andre som jobber med kost og ernæring og trening (etc) slik at de kan hjelpe andre i liknende situasjoner. Så glad for å lese at du har det bedre. Du ser alltid nydelig og flott ut.
heleneragnhild says
Så enig med deg :D Det er virkelig en mulighet! I dagens samfunn sliter nesten alle med helseplager i ulik grad, og mange kunne blitt så mye bedre hadde kosthold blitt satt i fokus. Dessverre er det mange i det offentlige som mener kostholdet ikke har noe å si, får helt vondt når jeg hører slikt! Vi må jobbe sammen for å endre dette i fremtiden!! Tusen takk og i lige måte søte deg! Stor klem <3
Kjersti says
Takk for veldig gode tips! :-)
heleneragnhild says
Bare hyggelig :D
Victoria says
Godt skrevet innlegg!
Jeg er allergisk mot fruktose og har nettopp funnet ut av dette, og det er derfor lite variasjon i matveien her i heimen. Det går mest i poteter, ris, brokkoli/purè, spinat og kylling. Har du forslag til måltider med variasjon, som jeg kan spise, så gjeerne send meg en mail! Om du vil ha en liste for å se nærmere på det sender jeg deg gjerne det :-) Ha en fin kveld.
heleneragnhild says
Hei Victoria :)
Det høres ut som du er en kandidat for individuell veiledning, som jeg tilbyr i Oslo. Hvis du er interessert kan du ta kontakt med meg på helene@drivtrening.no.
Kan jeg spørre om hvor du har blitt utredet for allergi?
Ha en fin dag :D
Veronica says
Hei :)
Må si jeg ble veldig inspirert av inlegget ditt! Det er spennende å lese om dine erfaringer, spesielt da jeg har erfaring med endel av det du skriver om. Jeg har tidligere endret kostholdet mitt for å utelukke mel og sukker, noe som hadde stor påvirkning på både mage og resten av kroppen. Desverre ble det avbrutt av alt annet i livet, og jeg har akkuratt bestemt meg for å begynne på nytt. Det som var fint å se er at de stegene jeg hadde planer om å ta i mitt kosthold er akkurat de tingene du skriver om her. Jeg har store forhåpninger om at det vil hjelpe =D Tusen takk for at du setter lys på et veldig viktig og undervurdert tema i ME/Fibro behandling. Jeg kommer gjerne på det foredraget i Oslo forresten. Vet du når det eventuelt blir?
Med vennlig hilsen Veronica
heleneragnhild says
Hei Veronica :)
Så bra du blir inspirert, masse lykke til med kostholdet ditt! Det er ikke bestemt enda, men lover å si ifra så fort jeg vet! Klem <3
Elisabeth says
Så interessant å lese. :) veldig fint å se erfaringer til andre. Jeg fikk selv ME for 3 år siden, og har hatt store problemer med magen siden da. Hele prosessen startet med overbruk av antibiotika, samt kyssesyke og vaksinasjon. Plutselig sa kroppen stopp, og det gjorde tarmen også. Men da jeg la om til et vegansk kosthold endret ting seg fullstendig. Supermat, rene råvarer, fermentert mat, lite sukker, gluten, soya og kaffe i kostholdet, gjorde meg så å si helt frisk! Utrolig spennende å lese at du selv føler tarmen spiller så stor rolle på helsa, da jeg selv har kjent det samme over lengre tid. Jeg føler det settes for lite fokus på tarmen, da vi jo faktisk vet at rundt 80% av immunforsvaret vårt sitter der! Så det er gøy å lese at du belyser dette viktige temaet, så det forhåpentligvis kan hjelpe flere ME- syke. :) Ha en fin dag! <3
heleneragnhild says
Tarmen er alt som jeg sier, vi vet i dag at den har utrolig stor betydning for helsen. Ikke minst det psykiske. Vi vet for eksempel at 80% av all serotonin produseres i tarmen, i tillegg til immunforsvaret som du nevner ;) Så godt å høre at du har blitt bedre! Ha en nydelig dag <3
Lisbeth says
Det er interessant det du skriver. Jeg opplevde bedring av ME etter omlegging til LCHF for noen år siden. Nå er problemet mer sammensatt med en IBD-diagnose i tillegg. Jeg har nå landet på paleokosthold, men kan ikke si jeg er så særlig mye bedre. Det er vanskelig å vite om det er bivirkning av medisiner eller sykdommene i seg selv som er problemet her. Men jeg fortsetter med dette, jeg har stor tro på naturlig, ubehandlet mat. Jeg tar tilskudd av kalsium, omega 3, D-vitamin og magnesium. I forhold til lav FODMAP så er dette komplisert å finne ut av på egen hånd, synes jeg. Men jeg ser at det er en del matvarer jeg ikke tåler som står på FODMAP-lista. Jeg kommer til å følge bloggen din for å få med meg gode tips. Tusen takk!
heleneragnhild says
Jeg tror jeg kunne fått IBS diagnose i tillegg på et tidspunkt, det er jo som ME en eksklusjonsdiagnose. Jeg har heldigvis klart å bygge opp tarmen min igjen, mageproblemer tar jo virkelig hele kroppen, skaper ubalanse samt gir nedsatt næringsopptak :( FODMAP er en jungel, men jeg opplever at de fleste tåler varmebehandlet bedre enn rått så det er et godt sted å starte. Unngå rå løk f eks, men kan ha det i supper når det er stekt og stavmikset ;) Håper du kan bli bedre også! Stor klem <3
Lisbeth says
Tusen takk for svar! Jeg ser du svarer på alle kommentarene, det er jo supert! Problemet med IBDen (Crohns i dette tilfellet) er at mange med denne diagnosen sliter med fatigue i tillegg. Enten som en følge av sykdommen i seg selv, eller som bivirkning av medisiner som må tas hver dag. Jeg tenker at det viktigste vi kan gjøre selv i denne forbindelsen er å få i oss bra mat og ta vare på kroppen slik at funksjonsnivået kan bli best mulig, tross alt. Ha en fin dag videre!
heleneragnhild says
Aha, tenkte du mente IBS, beklager det! Jeg vet om mange som har hatt stor bedring fra inflammatorisk tarmsyndrom ved å legge om kosten, og noen blir helt friske. De må ofte fokusere enda mer på inflammasjonsdempende mat. Det er helt naturlig at en sliter med fatique ved chrons, da kroppen trenger en fungerende tarm for å fungere optimalt :) Masse lykke til og god bedring <3
http://www./ says
Itse ostin tänään kuivattua mustikkajauhetta. 1 teelusikallinen vastaa n.1 desiltran tuoreita mustikoita!Siitä tulee hyvä lisäys kun tekee smoothien pakastetuista mustikoista ja banaaneista. Ja entistä terveellisempi!
Maren says
så kjekt at du deler Helene, nå er ikke jeg syk, men synes likevel det er interessant å lese:)
Kostholdet er alfa omega når det gjelder så masse!:)
heleneragnhild says
Ja, det betyr såå mye!! Dessverre gir mange opp når de ikke merker bedring med en gang, men jeg mener alle bør spise så sunt som mulig, uansett om de har god helse fra før. Hvis en ikke tar vare på kroppen sin vil en mest sannsynlig møte på sykdom etterhvert uansett :( vi har jo bare en kropp så den må vi ta vare på <3
Maren says
Ja det er sant, også er det viktig å lytte til kroppens signaler, selv om det gjerne ikke alltid er like lett.
Ha en fin dag, håper du har bedre vær enn oss, her høljer det ned for å si det mildt. Vestlandet vettu;)
heleneragnhild says
Her er det kun litt tåke så jeg klager ikke :D
vereinte lebensversicherung says
Eine wunderschöne Tochter hast du…muss ich wirklich sagen. Ich wünsche euch alles Glück der Welt und lass dich nicht beirren: Der Name Ariane ist klasse. Alles Gute für euch
Ragnhild says
Så utrolig spennende lesning Helene! Så flott at du kan inspirere så mange i lignende situasjon. Tror uansett det det er klokt for alle og en hver å fokusere på hel, ren mat, laget fra bunn, og å ta vare på tarmhelsen. Det er iallefall min erfaring :)
heleneragnhild says
Tusen takk, og helt enig :D
Elisa says
Hei.
Flott inlegg du har skrevet om kosthold ved ME. En ting jeg undrer på er hva du mener når du starter med å presentere kostholdet som vegansk kombinert med paleodiett? I resten av inlegget ditt skriver du at du spiser meiereprodukter, kraft fra bein og du anbefaler kylling, egg, kjøtt og fisk som proteinkilder. Du som studerer ernæring kjenner helt sikkert til at veganere ikke spiser noen animalske produkter overhodet, og jeg mener at dette blir missvisende for de som leser ditt innlegg og ikke har den kunnskapen.
Ellers et fint og nyttig inlegg!
heleneragnhild says
Kostholdet mitt inneholder store mengder vegatarisk kost i form av grønnsaker, bær, nøtter, frø, noe belgfrukter og frukt. Jeg kunne nesten levd som en veganer, hadde jeg ikke ment at det er et mangelfullt kosthold, lavt på fettløselige vitaminer, B12 og endel fettsyrer. Peganer er et uttrykk jeg har snappet opp fra legen Mark Hyman, og jeg synes det beskriver kostholdet jeg anbefaler perfekt ;)
Ingrid Hansen says
Takk for et flott innlegg! :-) Veldig kjekt å lese da jeg elv sliter en del med tarmen… Både jeg og mamma har symptomer på IBS, men jeg har ikke turt å legge om til lavFODMAP enda da jeg er redd for å få i meg for lite næring av å ekskludere så mange matvarer. Etter at jeg har lest innlegget ditt nå tror jeg at jeg vil ta det litt gradvis og prøve meg frem litt.
Ha en fin kveld! :-)
Hilsen Ingrid
heleneragnhild says
Takk for det :D helt enig med deg! Så flott at du fokuserer på å få i deg næring, det er veldig viktig :D klem fra meg!
Trine Torgersen says
Hei! Kunne du lagt ut oppskrift på «kraft»?? helst i detaljer….
heleneragnhild says
Det kan jeg, men les gjerne denne så lenge: http://www.kraftmamma.no/kraftkoking-abc/ :D
Karin Stavnsbo says
Hei, fin artikkel, men kjempe lang. Tap’er tråden, da jeg blir sliten ved blot å skulle lese så mye;-))
Ville gerne ha ei ugeplan med opskrifter tilknyttet, det ville gjøre allt så mye enklere.
Hva gjør jeg når jeg ikke tåler kokos.
Jeg har 5 kroniske sykdommer og en mann med ME, derfor søker jeg ei grei måte å komme igang på, hvor det står hva jeg ska spise og hvilke kosttilskud jeg ska til. Det er et stort ønske.
heleneragnhild says
Hehe, kortet ned det jeg kunne, men mye info :) Jeg kan dessverre ikke lage ukeplaner til individer på bloggen, men jeg tilbyr veiledning både i Oslo og over nett. Send meg en mail på helene@drivtrening.no hvis du er interessert i dette.
Patric G says
Klockrent inlagg!
Har precis som dig upplevt problem med mage / tarm med att ta upp naring korrekt, och jag lurte pa om detta kan bero pa en del saker att mina bein i kroppen har blitt svage, og orken har gatt ned.
Skall prove o koke ben i gryta.. men hvad innebar det med «Kraft» i norske termer?
Kjope bein og slange ihop i en gryte? Hvilken typ av ben?
Takk takk! (Y)
heleneragnhild says
Skjekk dette innlegget, der finner du alt om kraft: http://www.kraftmamma.no/kraftkoking-abc/ :D
Ida says
Hei! Jeg lurte bare på hva slags mos du hadde laget til laksen du har lagt ved bilde av? :D Så veldig godt ut!
heleneragnhild says
Hei :D Det er to blomkål og en brokkoli som er dampet/kokt, heller av vannet og stavmikser med 4 ss meierismør og salt. Noen ganger har jeg i litt fløte og parmesan, da blir det ekstra godt. Dette spiser kjæresten med stor iver, så godt! Klem :D
Lini says
Så interessant og utfyllende innlegg! Og så fint å høre at du har blitt bedre :)
Holder på å undersøke selv i fht mulig matallergi og lekk tarm. Du nevnte at du brukte glutamin. Kan jeg spørre hvilken type du brukte? Har lest litt forskjellig om glutamin; ser det anbefales ved tilheling av tarmen. Men har også vært borti at kunstig glutamin ikke skal være så bra, og at det var gjort forsøk i fht rotter og reduksjon/død av hjerneceller? (uten at jeg vet mer om det). Vet ikke om det selges naturlig/kunstig fremstilt glutamin, eller om det er forskjell på ulike produkter som tilbys. Vet du noe om dette?
Kan jeg også spørre hvilken type probiotika du bruker? Har lest om flere ulike, som visstnok skal være bra. Men det er en «jungel» av tilskudd på markedet, og ikke så enkelt å manøvrere seg frem til det som kanskje er bra :)
heleneragnhild says
Takk :D Jeg har ikke tatt det på mange år, så har ingen anbefaling dessverre. Det jeg vet er at det kan være ganske tungt for fordøyelsen og det er ikke alle som anbefaler det. Jeg tester en ny type probiotika nå, holder deg oppdattert :D Det er utrolig mange tilskudd og hva du trenger avhenger av din kropp og din helse. Jeg holder meg som regel til mat som tilskudd, det vil si supermat og noen ganger urter. Jeg skal holde kurs i samarbeid med supernature til våren og der vil jeg gi masse tips om supermaten jeg bruker. Informasjon kommer så fort dette er spikret ;)
Lini says
Ok, takk for svar :)
Kaley says
I would love to win a good blender. I grind ginger and garlic often to make a paste for all my indian cooking. Ginger always gets stuck in the blades and it#21&87;s always quite the challenge to blend it. I look forward to winning this quality blender to make this less of a chore every week![]
Hilde says
Hei. Tar du D-vitamin? Hvilke tanker gjør du deg om D-vitamin og ME:)?
heleneragnhild says
Jeg anbefaler alle å ta D-vitamin i alle måneder med r i navnet ;)
Bobbi says
Back in school, I’m doing so much leigrann.
Sigrid says
Når du skriver at du drikker aloe vera, hvilken type bruker du? Regner med det ikke er den typen de nå selger i butikkene som er smaktilsatt? Hvordan stiller disse seg opp mot den rene typen aloe vera drikke? Kan den være et ok alternativ eller ikke gunstig i hele tatt. Den finnes vel både med og uten sukker!?
soph says
Hei Helene,
Kom over deg på instagram og har etter det begynt å lese bloggen din OG følge deg på snap :D Ble veldig inspirert av deg, og finner det veldig intressant at du ble frisk av måten du spiste på.
jeg har nemlig blitt syk med ME selv, over mange år og jeg er så sikker på at maten vil gjøre meg bedre! Problemet er at jeg er så sliten at jeg orker sjelden stå på kjøkkenet å lage den maten jeg skal ha. Og da bestiller jeg ofte take-away, tyr til hurtige løsninger og er selvfølgelig sukker sugen hele tiden :O Så mye at jeg klikker nesten. etter siste antibiotika kur slo magen min seg vrang igjen og jeg får vondt i magen når jeg spiser, jeg kjenner det vokser i munn av kylling og grønnsaker uten saus også.. Håper jeg kan finne inspirasjon på bloggen din =)
Og jeg studerer også ernæring, er halvveis enda(fordi det tar tid når jeg er så syk), men prøver så godt jeg kan. Og hva er vel mer intressant og viktig som maten vi spiser??! :D
Klem fra meg
Andrea says
Hei! Er ikke før nå 24/11-16 at jeg leser dette innlegget. Har tidligere vært tilhenger av lav FODMAP kostholdet, og har vært fornøyd med det (helt til nå). Jeg har over i en periode på de siste 6 mnd. hatt tilfeller hvor jeg har vært svært sliten, og ikke hatt tilstrekkelig med energi. Jeg kjenner meg veldig igjen i det du sier om at vi med IBS velger et lav FODMAP kosthold, som får følge av at vi ikke får i oss nokk av matvarer med næringsstoffer som bygger og styrker tarmen. Ut i fra det du sier, er jeg enig i at tarmen trenger næring for å bygges opp. For selv om jeg har færre symptomer på IBS nå med et lav FODMAP kosthold, er jeg fortsatt preget av treg mage, allergier, muskelsmerter, hodepine, hyppig vannlating (om det ha noe å si) utmattelse, stress og tilfeller av angst og uro i kroppen. Jeg har også en tilstand av vannoppsamling i kroppen, og føler ofte at kroppen ikke klarer å skille ut alt av avfallsstoffer.
Selv om innlegget retter seg mot dine erfaringer og en oppfordring til andre med ME, lurer jeg på om dette kostholdet kan være et alternativ for en med symptomer på IBS, og en anelse av lekk tarm også? :)
Maiken says
Supert innlegg :)
Gleder meg til å prøve ut dette.
Har også lagt merke til at jeg fungerer bedre når jeg tar kosttilskudd.
Takk igjen <3
Ingrid Sand says
Hei og takk. Et kort spørsmål (har ikke orket lese alle kommentarer, sorry hvis jeg repeterer): du sier kefir er bra, men mener du da kefir som synonym med surmelk, altså alt av det og yoghurt produkter – eller er Kefir spesielt bra?
Mvh Ingrid
Ingrid Sand says
PS gratulerer med å være så mye bedre!!!Jeg har selv ME og vet hvor stort det er… Og er på vei jeg og… Långsamt leder ochså någonstan
Ingrid Sand says
PPS Jeg har brukt Cultura og Biola lenge, har du noen formening om dem versus Kefir, for å presisere spørsmålet mer
Latrice says
That kind of thknniig shows you’re on top of your game
Silje says
Hei Helene! Hvilken type glutamin og Q10 bruker du? Skulle gjerne hatt link :)
Hans Tau Hatlestad says
Veldig bra!
Anne Mari Fredriksen says
Takk for gode råd :) ,Jeg er veganer og vil helst ikke spise noe fra dyreriket. Hadde kjempeenergi etter omlegging til vegansk kosthold for to år siden, men det var før jeg ble syk etter influensa vaksine for fem uker siden ( har typiske me symptomer , men det har gått for kort tid siden til å få diagnose) . Har du noen alternative tips til kraft? Ellers tar jeg probiotika, kapsler med omega3 fra alger og multivitamin Veg1 beregnet for veganere:) Takknemlig for svar,:)
Ann Helen says
Hei og takk for fin oversikt. Jeg lurer på hvordan du får i deg Aloe vera?
Marina Aurora says
Tusen takk for dette blogginnlegget! Har tenkt å skrive det ut og lage en mappe tilegnet kosthold :) Er under utredning for ME selv, har gått gjennom nesten alta v utredning anog har ikke fått utslagpå noe. ME er det som stemmer overens med alle symptomene mine og hvordan jeg har det, så håper jeg får stilt diagnonsen ganske snart. Sliter med å bli trodd/hørt av helsevesen og leger. Men prøver så godt jeg kan å være bestemt og oppdatert på informasjon selv om det noen ganger er vanskelig med kogntive problemer. Jeg tror helt klart at kosthold har utrolig mye å si og er veldig intressert i dette, har vært det i flere år. Synes det skulle vært mer fokus og kunnskap på det innenfor dagens helsevesen som jeg føler ikke har noen reell peiling eller kunnskap, de skriver bare ut syntetiske medikamenter..
Driver nå og prøver å ha et mest mulig lavFODmap kosthold, er veganer i tillegg så det er plantebasert, tror det hadde vært mye verre om jeg hadde spist kjøtt og melk. Spiser mye supper slik som du anbefalr og smoothies til frokost, har mindre tarmproblemer enn før men kan være slitsomt bare å stå og lage mat. Må bli flinkere til å lage større porsjoner som kan fryses. Er det like bra å spise plantebasert kraft forresten? Og hvilken probiotika vil du anbefale? Sliter så utrolig med å ha ME og takle det.. men man må bare ta tak selv siden det er så vanskelig med helsevesenet. Er lønnesirup (av bra kvalitet) et bra søtningsmiddel ? :) Er veldig glad i det og overforbrukerd et ikke heller.
Trine Torgersen says
Hei!, Jeg ser du nevner plantebasert kraft. Hvordan lager du det?
Linda says
Hei! Jeg har hatt ME i alvorlig grad i 15 år. Jeg har store problemer med mage og tarm. Jeg ønsker veldig å prøve glutamin for å bygge opp tarmen min, men jeg er veldig usikker på hvilket Glutamin preparat jeg skal velge. Jeg er veldig usikker fordi det finnes mange ulike produkter. Hvilket vil du anbefale? Jeg blir veldig glad og takknemlig for svar ❤️❤️❤️Mvh Linda