En av de store diskusjonene innen ernæring er hvorvidt vi bør spise frokost. De lærde strides og jeg får mange spørsmål om faste, hvor mange måltider en bør spise og hva den sunneste frokosten består av.
Det er en helt naturlig forklaring på hvorfor det er så mange ulike meninger, og det er at vi er forskjellige! Vi reagerer ulikt på stress, vi reagerer ulikt på mat, vi sover ulikt og vi har ulike gener. Derfor finnes det ingen «one size fits all». Jeg skjønner at mange leter etter den perfekte oppskrift, og mange reklamerer også med å ha funnet denne. Selv mener jeg at jeg vet en hel del om ernæring og kan hjelpe mennesker. Samtidig har jeg ikke en rask løsning som passer alle, du må selv være villig til å prøve og feile litt for å finne ut hva som passer for deg.
Når det gjelder faste er det likevel en ting jeg kan si. Da jeg hørte på Børge Fagerli på Ingefær podcast i går måtte jeg nikke der jeg ruslet ute i solen. Han snakket nemlig om dette med periodisk faste og kvinner, og hans opplevelse stemmer på en prikk med både egne erfaringer og erfaringer fra klinisk arbeid. Det ser ut til at kvinner reagerer dårligere på stresset kroppen utsettes for ved faste og kan komme i ubalanser. Vi er rett og slett ikke like skuddsikre som menn. Dette er ikke rart da vi har et langt mer komplisert hormonelt bilde. Dette vil ikke si at periodisk faste ikke kan fungere for deg, i hvert fall ikke i det korte løp, men etterhvert vil de positive effektene kunne oppveies av de negative. Jeg hører gjerne dine erfaringer hvor du har testet?
Jeg anbefaler spesielt kvinner å alltid spise frokost. Den bør bestå av spesielt proteiner og fett, og heller være lav på karbohydrater. Disse anbefaler jeg å innta etter trening eller på kveldstid. Da får en utnyttet effektene karbohydrater har på kroppen. Å spise karbohydrater på kveldstid kan påvirke produksjon av melatonin og gjøre oss trøtte ;)
Dette er en av mine favorittfrokoster og den er både utrolig god og veldig lett å lage. Den er naturlig glutenfri og inneholder proteiner, fett, nok karbohydrat fra bør og fiber. Dette holder blodsukkeret stabilt og virker derfor positivt inn på stresshormonene våre.
For å lage den varmer du frosne bær med en ts kokosolje i en panne/kjele. I en liten bolle blander jeg en dl kefir med et par dl cottage cheese. Ha bærene over og topp med kanel, en dråpe stevia, eventuelt litt vanilje og nøtter, frø eller hjemmelaget musli. Ved siden av spiste jeg noen skjeer med hjemmelaget surkål for å gi magen en dose gunstige bakterier.
Nå som syklusen min har blitt mer regelmessig (forhåpentligvis) skal jeg prøve meg på seed cycling igjen. Dette går ut på å spise to ss en to typer frø hver dag ut i fra hvor du er i syklusen. Fra første dag menstruasjon og frem til eggløsning spiser du en ss linfrø og en ss gresskarfrø. Fra eggløsning til menstruasjon spiser du en ss sesamfrø og en ss solsikkekjerner. Kvern frø til 3 dager i strekk og sett i en liten krukke så er det lett å tilsette til cottage cheese, smoothie osv. Næringsstoffene i frøene skal støtte opp produksjon av østrogen og progesteron som er viktige for de ulike fasene.
I dag skal jeg dra og møte min fine venninne til lunsj før jeg skal hjem til mamma og pappa og jobbe med kurset mitt. Det er ikke lenge til det lanseres nå og jeg gleder meg så veldig til å komme igang. Jeg har så mye jeg vil lære bort og vil så gjerne hjelpe andre til en bedre hverdag. Kostholdet vårt har så mye å si for hvordan vi har det, men i min mening er hvordan vi legger opp et sunt kosthold uhyre viktig. Å følge en streng og kjip diett er rett og slett ikke liv laga, du må elske maten du spiser!
Spiser du frokost?
Lisbeth says
Jeg har i alle år presset ned frokost, for det reklameres med overalt at en MÅ spise frokost for å vekke kroppen. Har aldri vært komfortabel med frokost, og greide aldri å venne meg til det. Har rett og slett null matlyst på morgenen, ikke er jeg sulten heller.
Kuttet ut den daglige «tvangsforingen» av frokost for noen år siden, og har aldri følt meg bedre. Kroppen regulerer blodsukkeret bedre og jeg spiser når jeg blir sulten sånn i 11-tiden. Så, som du skriver, det fins ingen fasit!
Alle vaner er imidlertid snudd på hodet etter jeg ble gravid, nå må jeg plutselig spise frokost, og da gjør jeg det – alt handler om å lytte til kroppen og ikke hva alle andre anbefaler :)
heleneragnhild says
Nettopp, det er så viktig å lytte til kroppen :)
Yngvild says
Jeg spiser alltid frokost! Fungerer svært dårlig uten, da blir jeg kvalm og uvel. Mulig det er en vane, men jeg ser ingen grunn til å droppe frokosten når det funker for meg :)
Jeg starter hver eneste dag med en stor smoothie, også spiser jeg hjemmelagde knekkebrød med f.eks makrell i tomat ved siden av. Perfekt start på dagen :)
Når det gjelder seed cyckling. Må frøene kvernes, eller kan de bare spises som de er?
heleneragnhild says
Så bra! Heia deg :)
De bør kvernes for at kroppen skal få tatt opp mest mulig næring. Du må gjerne bløtlegge massen før bruk også, da blir det enda bedre!
Britt says
Jeg spiser vanligvis ikke frokost. Har liten matlyst om morgenen..
Hos meg går det i kaffe. Nesten 2.3 kopper på styrten.Men blir sulten ut over dagen !!
heleneragnhild says
Det går mye på vaner også, så jeg anbefaler deg å prøve. Det er svært uheldig å helle på med 3 kopper kaffe i stedet for hormonene dine ;)
Anja Elisabeth says
Takk for fint innlegg. Satt å tenkte en del da jeg hørte denne podcasten jeg også i hovedsak fordi jeg har sluttet å spise frokost egentlig det siste halvåret ++ i ukedagene. Dette fordi jeg ikke liker å bruke lang tid om morgenen og ikke er noe sulten. Har vurdert en stund å prøve meg på den bulletproof teen (dandyblend) som du har lagt ut oppskrift på fordi jeg ikke drikker kaffe om morgenen. Den går jo fint an å ta med seg på jobb/drikke på veien til.
Anbefaler du at jeg begynner å lage bulletproof te til frokost, eller ville du anbefalt at jeg bør SPISE mat i løpet av en time etter jeg har stått opp? Spiser lunsj på jobb ofte litt før kl. 11, så innen da begynner jeg å bli sulten på «frokost», som da er en fin lunsj :-).
heleneragnhild says
Jeg kan ikke gi personlig råd gjennom bloggen. Som jeg skriver reagerer vi ulikt og det er mange faktorer som påvirker oss. Ønsker du veiledning tilbyr jeg privat veiledning og kurs :)
Olaf Berli says
Bra og interessant tema!
Selv er jeg blant de som setter pris på en god, mettende frokost – ofters omelett med tomatsalat. Funker fint for meg, og holder sulten unna til langt utpå dagen.
Men – vi er alle forskjellige, og det som passer for den ene er utenkelig for andre. Da er det jo fint at kroppen vår bruker sultfølelsen for å fortelle oss at det er på tide med mat. Det er egentlig ikke vanskeligere enn å kjenne etter hva kroppen ønsker, og så gjøre det. Da gjelder selvsagt ikke egendefinerte «oppskrifter» som at «jeg har ikke tid». Også et lite tankekors å døyve det som måtte være av ulike følelser med koffein…..
heleneragnhild says
Enig med deg! Det eneste er at sult også påvirkes av vanene våre og vi kan fint trene oss opp til å være sultne om morgenen. Sult påvirkes nemlig også av hormoner og stress :)
Olaf Berli says
Og ikke minst så gir fallende blodsukker en sultfølelse. En frokost med mye karbo (brødskive med syltetøy eller brunost) gjør deg fort sulten igjen. Når det gjelder stress, så tror jeg nok at det ikke er en «ekte» sultfølelse, men en måte for å flytte oppmerksomheten bort fra stresset….?
heleneragnhild says
Enig, men stress kian også påvirke sulten din, slik at du faktisk opplever sult på lik linje som «ekte sult». Stresspising er en ting, men stress kan også påvirke nåde leptin og insulin! Ikke lett det der :D
Julie says
Hei. Litt ved siden av tema her, men jeg lurer på om det er dokumentert at sukker øker/fører til betennelse? :)
heleneragnhild says
Det er veldig vanskelig å dokumentere en kausalitet, det vil si at en ting fører til noe annet. Vi spiser så mye forskjellig og derfor er det nestem umulig å si at en ting i kostholdet vårt skaper betennelse alene. Vi ser likevel at blodsukkerøkningen etter inntak av sukker kan øke utskillelse av inflammasjonsfaktorer som cytokiner. Les gjerne denne artikkelen om inflammasjon og kosthold:http://www.health.harvard.edu/family_health_guide/what-you-eat-can-fuel-or-cool-inflammation-a-key-driver-of-heart-disease-diabetes-and-other-chronic-conditions
Unni Kaarmo says
Jeg spiser vanligvis ikke før 11 på formiddagen. Da spiser jeg siste måltidet på kvelden i 19 tiden. Jeg sjekket blodsukkeret mitt på jobb rett før måltidet kl 11 en gang, det var helt normalt. Men jeg har fått påvist gallestein, uten symptomer. Nå leser jeg at man bør spise frokost for å ikke få mer gallestein. Jeg rekker ikke å spise frokost før jobb, og er ikke sulten før 11, men hvis det ikke er bra å ikke spise frokost med gallestein, når er det greit å definere at det er frokost? Hvis jeg f.eks spiser litt mat i 10 tiden, rett etter frokost for mine beboere. Kan man si at det er frokosttid da?
MaritBE says
Jeg MÅ spise frokost, ellers fungerer jeg rett og slett ikke. Jeg må egentlig ha det i meg så fort som mulig, ellers merker jeg at energien synker. Denne frokosten så veldig god ut, så det må jeg teste etterhvert :-) Takk for tips :-) Skal absolutt prøve å få i meg litt karbohydrater på kvelden for å se om det kan hjelpe på søvnen, selv om jeg ikke er såå fan av å få i meg så mye av det. Bruker du forresten den vanlige kefiren på butikken?
heleneragnhild says
Jeg er lik som deg! Det trenger ikke være mye heller, men for eksempel rotgrønnsaker til middag ;) Jeg lager egen, men bruker den på butikken også ;)
Yvonne says
Jeg fastet i godt over et år før jeg falt av lavkarbo-vognen og landet med hodet først i en stor bolle med pasta :(
I perioden jeg fastet drakk jeg gjerne en Bulletproof kaffe om morgenen og spiste ett stort måltid om kvelden. (Regnes det fortsatt som faste hvis man drikker Bulletproof? Har sett litt varierende svar på nett om hvor mange kalorier man kan innta før man bryter fasten). Jeg har aldri følt meg så bra som i perioden jeg fastet: jeg hadde mer og jevnere energi, hodet var mye klarere, og magen fungerte også bedre.
Nå er jeg tilbake på Paleo, og foreløpig spiser jeg både lunch og middag. Min erfaring forrige gang var at jeg etter noen måneder sluttet å være sulten på dagtid og at overgangen til kun middag skjedde gradvis litt av seg selv, ikke nødvendigvis som et resultat av noe jeg aktivt jobbet for, så det blir spennende og se om det skjer igjen denne gangen.
heleneragnhild says
Mange ting kan fungere i perioder, men det jeg er interessert i er hvorfor det ikke fungerer over lengere tid. Min erfaring er at mange føler seg bra først, men så mister de de gode effektene etter hvert. Kroppen er jo så kompleks så her har en rett og slett ikke alle svarene :)
Olaf Berli says
Har hørt flere som har samme erfaring – at fordelene med f. eks. lavkarbo ikke holder seg over tid. Selv begynte jeg med dette for 4-5 år siden. Positive endringer i kroppen kom ganske raskt og stabiliserte seg så. Da var det veldig lett å «slurve» mer og mer, men det merket jeg fort på kroppen igjen. For min del var det da aktuelt å bestemme seg for at dette kostholdet var det riktige for meg og ikke «tenke tilbake». Tror kanskje at mange er i «prøvemodus» en stund og mister motivasjonen når kroppen har stabilisert seg på et nytt, ogdt nivå.
Elbs says
Periodisk faste fungerer supert for meg og min pcos! Men vil understreke at jeg ikke gjør det daglig, men 2, max tre ganger i uka etter hva som føles naturlig. Tvinger ikke kroppen gjennom det. Har blitt litt skremt av disse undersøkelsene om at det ikke er like gunstig for kvinner. Men det viktigste er at jeg føler meg bra!